Одржана прва ”Фијакеријада” у Лешници –  ФИЈАКЕРОМ УЛИЦАМА ВАРОШИЦЕ (ВИДЕО)

Одржана прва ”Фијакеријада” у Лешници – ФИЈАКЕРОМ УЛИЦАМА ВАРОШИЦЕ (ВИДЕО)

Док је јулско сунце жарило, у центру Лешнице окупио се јуче (7. јул) свет да погледа више од 20 фијакера и чеза који су из Јадра, Мачве и Срема дошли да увеличају прву лешничку ”Фијакеријаду” – меморијал Антонија Дропчевића. Породица Дропчевић већ деценијама учествује на бројним фијакеријадама па су се колеге и другови окупили да у Антонијеву част и сећање на њега провозају фијакере улицама варошице и подсете на нека стара времена када се возило на пар коњских снага.

Зачетак традиције – прва ”Фијакеријада” у Лешници

– Месна заједница Лешница, у сарадњи са Туристичком организацијом града Лознице,  приредила је ову манифестацију која ће, очекујемо, постати традиционална. Циљ нам је да у наредним годинама, на Ивањдан, када се у нашем месту одржава вашар, овде окупимо још више фијакера и кочијаша из целе земље – каже Марко Пешић, представник Организационог одбора ”Фијакеријаде”.

Најлепша кобила стигла је из Прњавора

Организатори су наградили најбоље и најлепше па је тако најбоље радне коње имао Лешничанин Михаило Дробчевић, најепшег липицанера Слободан Влајић из Црне Баре, најјлепши фијакер припада Милу Дробчевићу из Лешнице, најлепша посада стигла је из Петковице предвођена Синишом Томановићем, а најмлађи кочијаш био је Чедомир Дробчевић из Лешнице. Међу пастувима онај Козјачанина Владана Матића био најлепши, а међу  кобилама она у власништву Петра Живковића из Прњавора.

Ждребац Зоран из Бадовинаца

Посебно интересовање посетилаца, нарочито најмлађих, привукао је ждребац Зоран, стар тек месец и по дана, који се није одвајао од мајке стрпљиво подносећи пажњу. Он је на ”Фијакеријаду” стигао из Бадовинаца. За културно-уметнички програм били су задужени лешничко Културно-просветно друштво ”Јадар” и лозничка група ”Сањалица”.

Дамски сунцобрани и народна ношња

 

Опширније у петак у штампаном издању Лозничких новости.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )