Будите опрезни – ЧУВАЈТЕ СЕ ЗМИЈА

Будите опрезни – ЧУВАЈТЕ СЕ ЗМИЈА

Ових дана има све више случајева појављивања змија не само у њивама и двориштима већ и у стамбеним зградама. Стручњаци кажу да нема места паници јер се у већини случајева ради о змијама које нису отровне. Међутим, мере опреза нису наодмет

 

У Ургентном центру лозничке Опште болнице прошле седмице збринута су два пацијента због уједа змије. После примљеног серума пацијент којег је, како је изјавио, змија ујела док је брао малину, упућен је на Одељење хиругије, а други је одбио болничко лечење и пуштен је кући. 

У  нашој земљи има десет врста змија од које су три отровнице и строго су заштићена врста. Поскок, шарка и шарган су три отровнице које живе на нашим просторима док седам припадају фамилији смукова и нису отровне. Поскок  је наша највећа отровница и има је готово у свим крајевим, највише их има у осунчаним  камењарима, отвореним осунчаним шумама, жбуњу а често се налази и у непосредној близини насеља. Шарка  је змија која се среће и у низијама иако се обично повезује са високопланинским стаништима и мала је вероватноћæа да се сретнете са овом врстом. Шарган  је наша најмања отровница, и најбезазленија пошто је њен отров слабог интезитета и није опасан по човека, реакција места уједа је слична убоду пчеле или осе. Она се може срести само  на Шар- планини и Проклетијама.

В. М.

 

Цео текст можете прочитати у штампаном издању или на www.novinarnica.net

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )