Српска краљевска академија научника и уметника – ПЛАКЕТА ВЛАДИМИРУ МИТРИЋУ

Српска краљевска академија научника и уметника – ПЛАКЕТА ВЛАДИМИРУ МИТРИЋУ

Поводом  Видовдана, Дана Српске краљевске  академије научника и уметника, у Центру лепих уметности у Београду, највише признање ове значајне националне институције Плакета уручено је Владимиру Митрићу, новинару “Вечерњих новости”.

Академик професор др Срето Ного, председавајући СКАНУ, рекао је да “Митрић годинама вредно, зналачки и посвећено афирмише, не само рад ове културне и научне институције, већ укупну културну баштину нашег рода и наше отаџбине”.

 – Пре две године награђен је нашим високим одличјем, у Тополи, “Видовдански виртоуз”, али је његов рад, напросто, нешто што је драгоцено и што мора, поново, јавно да буде вредновано као пример другима – рекао је Ного.

Борба за ћирилицу, на којој инсистира Српске краљевска академија, како је рекао академик професор др Мирко Керкез, иначе заменик генералног директора Клиничког центра Србије, којој се Митрић посветио, као човек и новинар из Вуковог краја, затим чување од заборава сећање на Дарју Александровну Коробкину, хероину битке на Гучеву, његов допринос обележавању 90 година од смрти некадашњег председника СКАНУ, знаменитог научника Јована Цвијића као и  допринос који даје обележавању јубилеја 700 година Манастира Троноша, код Лознице, само су неки од разлога што је заслужио ово високо одличје.

 – Митрић је читав свој живот и рад посветио интересима свог рода, ма где он живео, указујући на  вредне примере, али и на људе којима смо дужни да се посветимо, помогнемо им и подржимо их. Зато га Српска краљевска академија научника и уметника поштује, цени и награђује својим највишим признањем – нагласио је академик Керкез.

 

ЛН

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )