Американац Џеjмс Скарлет Лион – НА БИЦИКЛУ ОТКРИО ЛЕПОТЕ ГУЧЕВА

Американац Џеjмс Скарлет Лион – НА БИЦИКЛУ ОТКРИО ЛЕПОТЕ ГУЧЕВА

После неколико сати вожње на бициклу кроз букову шуму и прелепе пределе, Џеjмс Скарлет Лион (61), Американац ирског порекла одушевио се планином Гучево и лозничким крајем, одакле води порекло и његова супруга. За бициклистичку стазу сазнао је преко једног америчког монти-бајк сајта, на којем су се подаци нашли захваљујући Зорану Богићевићу, председнику лозничког Планинско-бициклистичког клуба „БицикЛО“, који их је тамо поставио. Пошто га је пут навео у подрињски крај, Џеjмс је пожелео да испроба стазу која му је привукла пажњу, а своју знатижељу задовољио је прошлог викенда захваљујући домаћину из Лознице.

– Он је светски путник и где год оде тамо и планинари, трчи, или вози бицикл. Има 61 годину и професор је музике у Сијетлу. Позвао ме је и замолио да му покажем Гучево и стазу коју сам пре годину дана обележио са својим колегама бициклистима и планинарима – прича Зоран Богићевић, који се својски потрудио да госту покаже што више занимљивих места и упозна га са славном српском историјом.

Џеjмс је с пажњом слушао о сваком детаљу из гучевске битке и првим рововским борбама у Великом рату, видео места где су се налазиле борбене линије, као и пољска болница. Обрадовао се сусретима са дрвосечама у шуми, коњовоцима који извлаче дрва, као и са групом пчелара. Стигли су до обронака Борање, према Троноши а он је посебно одушевљен природом.

– Ово је био предиван дан. Стаза је одлична, поглед пуца на све стране, а упознао сам и много људи. Стекао сам новог брата из фамилије двоточкаша – каже Џеjмс и додаје да ће сигурно доћи поново.

 

С. П.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )