Српска Влада у Љубовији – ”БРАТОЉУБОМ” ПРЕМОСТИЛИ ДРИНУ

Српска Влада у Љубовији – ”БРАТОЉУБОМ” ПРЕМОСТИЛИ ДРИНУ

На мосту Братољуб, који спаја Љубовију и Братунац, данас су се састали председник и премијер Србије, Томислав Николић и Александар Вућић, у пратњи министара Владе Србије, са председником и премијерком Републике Српске, Милорадом Додиком и Жељком Цвијановић. Они су се симболично састали на средини моста како би потом обишли радове, који би требало да буду завршени у септембру, за када се планира и свечано отварање. Пред више хиљада окупљених грађана са обе обале Дрине, премијер Србије Александар Вучић рекао је да се радови на мосту изводе у планираном року и да је тај мост од великог значаја за Србију и Републику Српску. Он је најавио да руководство државе увелико разматра могућност да наредних година изгради тунел кроз Прослоп и да за се за 50 километара скрати пут од Азбуковице до Београда.

– Важно је да се спајају обале градови, државе, српски народ, али и Срби и Бошњаци. Љубовија, у Србији, и Братунац, у БиХ, не могу да постоје без мостова. Садашња влада изградила је више мостова, тунела и железничких пруга него било која раније. Ово је 12. мост на Дрини, а треба нам их 120 – рекао је премијер и новоизабрани председник Србије.

У једном од својих последњих јавних обраћања у својству председника Србије Томислав Николић рекао је да су реке крвоток свих земаља, па и српских, али да „нико осим нас нема Мораву и Дрину, реке које теку посред српских земаља“.

И председник Републике Српске Милорад Додик истакао је значај оваквих капиталних улагања, додавши да ова генерација политичара Србије и РС „оставља мост као доказ да дане нису проводили у безнађу, већ да су радили и градили“.

Мост Братољуб скратиће пут за најмање 80 километара и направити најкраћу везу са Коридором 11 и луком Бар. Дугачак је 227, широк 14 метара, са осам стубова од чега су четири у Дрини и по два на обалама реке.

Укупна вредност инвестиције је око 13 милиона евра, што укључује изградњу моста, приступних саобраћајница и заједничког граничног прелаза. Цео пројекат финансирају Република Србија, Федерација Босна и Херцеговина и Република Српска. Србија у пројекту учествује са 5,525 милиона евра, ФБиХ даје 7,4 милиона, а РС 335 хиљада евра. Србија се обавезала да изгради мост и приступне саобраћајнице док Република Српска гради приступне саобраћајнице и заједнички гранични прелаз.

Дневно између Љубовије и Братунца преко реке пређе пет хиљада људи.

 

Завршетак је најављен за 20. септембар ове године.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )