Правобранилаштво – МАЊЕ НАКНАДЕ ЗА ШТЕТЕ ОД ПАСА

Правобранилаштво – МАЊЕ НАКНАДЕ ЗА ШТЕТЕ ОД ПАСА

Према подацима из годишњег извештаја о раду Градског правобранилаштва, који се на последњој скупштинској седници нашао пред одборницима,  у Лозници је током прошле године склопљено мање поравњања за исплату нематеријалне и материјалне штете коју су направили пси непознатог власника, а и укупна сума је мања него 2015. године.

Током минуле године поднето је 25 тужби Основном суду у Лозници ради накнаде штете  од паса луталица, а из претходних година пренето је 15 тужби. До краја 2016. правоснажно је решено 12 тужби, а остало је у раду још 28.

У вансудском поступку Правобранилаштво је лани закључило 321 поравњање са особама којима су штету нанели пси луталице. По основу захтева за исплату нематеријалне штете закључено је 248 поравњања, 75 мање него у 2015, а просечан исплаћен износ је око 34.000 динара, за око осам хиљада мање него годину пре. На основу захтева за исплату материјалне штете коју су причинили пси луталице закључена су 73 поравњања, 11 мање него у 2015. Обавезе града у 2016. по оба основа била је  укупно 10,1 милион динара, што је 7,1 милион мање него претходне године.  Правобранилаштво у годишњем извештају истиче да се закључивањем вансудских поравњања постижу значајне уштеде пошто се избегавају трошкови парничног поступка. Они су у 2016. просечно били 41 хиљаду динара по предмету, а и просечан износ који се исплаћује на име нематеријалне штете у вансудском поступку је 34 хиљаде, док је просечно досуђена накнада у судском поступку у претходном периоду око 65 хиљада динара.

Сва поравњања закључена су на основу одлука Комисије за утврђивање основа оправданости поднетих захтева за надокнаду штете коју је формирало Градско веће Лознице.

 

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )