Вечерас у Омладинском центру –  ПОЧИЊЕ ”СЛОБОДНА ЗОНА”

Вечерас у Омладинском центру –  ПОЧИЊЕ ”СЛОБОДНА ЗОНА”

Филмски фестивал ”Слободна зона” вечерас ће у шест сати бити отворен у лозничком Омладинском центру пројекцијом филма ”Неруда”, чилеанско-аргентинско-шпанско-француске копродукције у режији Пабла Лараина. Одлични филм о чувеном чилеанском песнику Паблу Неруди говори о времену када Хладни рат стиже и до Чилеа. Сенатор Неруда у Конгресу оптужује владу за издају Комунистичке партије након чега га председник Видела смењује. Начелник полиције Пелучоне добија задатак да ухапси бившег сенатора, песника Неруду који покушава да напусти земљу са супругом, сликарком Делиом де Карил. У бекству песника надахнуће не напушта те пише своју сјајну збирку песама ”Општа песма”. Вест о песнику којег прогони полиција шири се светом па европски уметници предвођени Паблом Пикасом подижу глас тражећи слободу за Неруду. Борбу против полицајца Пелучонеа песник види и као прилику да се промени и кроз причу о прогону спознаје прилику да постане симбол слободе и књижевна легенда.

Овај филм награђиван је на фестивалима широм света од Торонта и Кана, преко Минхена и Новог Зеланда до Сарајева.

Сутра у седам увече биће емитован филм који не треба пропустити. ”Под сунцем”, украјинског редитеља Виталија Всеводовича Манског, гледаоцима открива шта се крије иза севернокорејских фасада. Док се просечна породица у Пјонгјангу припрема за прославу државног празника – председниковог рођендана, филмска екипа снима под сталним надзором надлежних служби. Ипак, остављене укључене камере ”хватају” и оно што не би требало па тако и тренутак када осмогодишња Зин-Ми плаче сломљена притиском, али и када савршено изговара научени текст.  

У четвртак и петак биће приказани филмови ”Пожар на мору”, италијанско-француска копродукција, и француско-исландски ”Ефекат воде”. Филм Ђанфранка Росија ”Пожар на мору” добитник је награда на бројним фестивалима, а прошле године понео је и ”Златног медведа” на фестивалу у Берлину. Дирљиви документарац приказује италијанско острво Лампедуза око којег се на мору одвија хуманитарна криза десетина хиљада афричких и блискоисточних избеглица. Ово острво први је комад европског тла на који ступају бројне избеглице у потрази за бољим животом.

”Ефекат воде”, последњи филм преминуле редитељке Солвег Анспак, прича о томе како је четрдесетогодишњег Самира из предграђа Париза, иако је одличан пливач, срце повело на часове пливања код инструкторке Агате.

Лозничка Канцеларија за младе од 2010. сарађује са филмским фестивалом ”Слободна зона” па тако и ове године угошћује турнеју. Улаз на пројекције је бесплатан.

Н. Т.

 

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )