Шта са сеоским домовина културе? – ”ОЖИВЕТИ” ИХ ПРЕМА ПОТРЕБАМА (ВИДЕО)

Шта са сеоским домовина културе? – ”ОЖИВЕТИ” ИХ ПРЕМА ПОТРЕБАМА (ВИДЕО)

Сеоски домови културе некада су били места окупљања, али већ одавно то нису, а многи су у веома лошем стању. Где има интереса мештана, треба улагати, али где га нема, није економски давати новац, боље је урадити нешто друго што ће више користити тој средини, сматра Милан Веселиновић, члан Градског већа. Једна од зграда која је у најлошијем стању је она у Тршићу и питање је може ли се уопште обновити

У лозничком крају некада је готово свако село имало свој дом културе. Саграђени углавном у послератном полету, како би народ имао место за окупљање и бављење културним програмима, углавном су били гломазни са великим салама. Већ одавно те зграде углавном нису у најбољем стању, има запуштених, полусрушених, чак и порушених, али и оних које су сређене и мештани их користе у разне сврхе.

Најкоришћенији су били седамдесетих, у време “Сусрета села”, такмичења певача аматера, игранки, гостовања позоришта. Последњих неколико  деценија, углавном због небриге мештана, дошло је до пропадања домова. Град је претходних година месним заједницама које су тражиле давао новац за њихову реконструкцију, али недовољно да се домови тако среде да им за дужи период не требају улагања. Неодржавани годинама данас “траже” много новца да би били доведени у употребно стање, а питање је и оправданости таквих улагања.

Т.М.С

 Цео текст можете прочитати у штампаном издању или на www.novinarnica.net

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )