Центар за социјални рад – ПРИМЕЊУЈУ УРЕДБУ

Центар за социјални рад у Лозници један је од ретких који је почео са применом Уредбе о мерама радног ангажовања корисника новчане социјалне помоћи које је Министарство за рад и социјална питања донело у октобру 2014. године.

Према речима Владимира Петровића, директора лозничког Центра за социјални рад, тренутно су потписана три протокола о сарадњи и то са: КЈП „Наш дом“, ЈП “Водовод и канализација“ и Националном службом за запошљавање.

– Уредбу спроводимо од децембра прошле године, одређен је стручни тим који на основу одређених критеријума као што су, године старости, ниво образовања, здравствено стање, пол, узраст, радне способности, корисника упућује код носиоца појединих активности потписника протокола о сарадњи. У питању су, углавном, мање сложени и једноставни послови. После престанка радног ангажовања сагледавају се ефекти и на бази тога  упућују се други корисници – каже Петровић.

До сада је на тај начин радно ангажовано 150 корисника, од тога у ЈП „Водовод и канализаџија“ 41, у ЈКП“Наш дом“ 16 а највећи број укупно 93, упућен је у НСЗ пошто је њена основна делатност запошљавање и радно ангажовања незапослених. Са корисником се потписује споразум, тзв. индивидуални план активације, који садржи активности и обавезе центра и корисника као и могућност умањења и престанка права на новчану социјалну помоћ у случају неоправданог неизвршавања обавеза из споразума.

Према Петровићевим речима, дешавало се да корисник неће да потпише споразум и у таквим случајевима се најпре умањује износ новчане социјалне помоћи а ако и даље то неизвршавање обавеза не оправда, укида му се право на новчану помоћ и до сада је било неколико таквих случајева. На тај начин Центар остварује уштеде у Републичком буџету који су намењени за исплату ночане социјалне помоћи.

В.М

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )