Међународни волонтерски камп у Тршићу – У ПОТРАЗИ ЗА АЗБУКОМ

Међународни волонтерски камп у Тршићу – У ПОТРАЗИ ЗА АЗБУКОМ

Неколико волонтера из Србије, Чешке, Јужне Кореје и са Тајвана данас је завршило учешће на радном кампу, одржаном у Тршићу под називом “У потрази за азбуком”. Они су током десет дана чистили Вуково родно село и корито Жеравије, уређивали мостове, стазу до Манастира Троноша и справе у трим парку у Лозници где су радили и на озелењавању површина. Радни камп организовало је Удружење грађана “Млади истраживачи Србије” у сарадњи са лозничким Омладинским центром и удружењима грађана “Светионик” и “Искра”. Милица Миличевић из “Младих истраживача” каже да је вредност пројекта око 200 хиљада динара и да су кампови попут овог добро познати у Европи, а све их је више и у нашој земљи.

Тајванка Шери из Тајпеја одлучила је да годишњи одмор проведе радећи у Тршићу. То јој није било прво учешће на волонтерским камповима нити први боравак у Европи, али никада раније није била у Србији.

– Код куће радим занимљив, али и веома стресан посао у Јахуу па ми је овај камп дошао као место за опуштање. Није било много тешко, радило се само физички, а не умно и пријало ми је. Право из Тршића враћам се у Тајпеј, али ћу понети лепе успомене. Врло сам срећна што сам била овде, много ми се допада, лепо је бити ту, људи су љубазни и изузетно фини према мени. Овде је, иначе, све, од пејзажа до културе, потпуно другачије него код куће – каже Шери додајући да је веома тешко доћи у Србију са Тајвана због тога што се по визу мора у Пекинг или Токио.

”Потрага за азбуком” није била намењена само чишћењу и уређењу површина, већ и развоју еколошке свести код локалног становништва. Бојан Лучић, стручни сарадник Канцеларије за младе, каже да је у плану да овакви кампови постану део програмских активности и очекује да следеће године буде још више волонтера.

– Надамо се да ћемо убудуће обухватати веће површине па и Гучево и Бању Ковиљачу и, нарочито, Дрину која је болна тачка због велике количине отпада који не само да избацује река, већ га и грађани одлажу поред ње –  каже Лучић.

Према његовим речима, спровођење активности радног кампа помогла су јавна предузећа ”Наш дом” и ”Лозница развој”.

Н. Т.

 

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )