МУП упозорава – РОДИТЕЉИ ПАЖЊА, ”ПЛАВИ КИТ” УГРОЖАВА ДЕЦУ

МУП упозорава – РОДИТЕЉИ ПАЖЊА, ”ПЛАВИ КИТ” УГРОЖАВА ДЕЦУ

Поводом игре ”Плави кит” која кружи интернетом, Министарство унутрашњих послова Републике Србије позвало је грађане да одмах пријаве полицији уколико се сусретну са том игром. У њој се, како саопштава МУП, деца позивају на самоповређивање па чак и на самоубиство.

Ова игра потиче из Русије и усмерена је ка младима, а, како се саопштава, пред децу се у периоду од 50 дана играња постављају разни задаци, у почетку мање опасни, попут гледања хорор филмова, а потом и све тежи, на пример самоповређивање урезивањем плавог кита на руци, а завршава се позивом на извршење самоубиства.

Ова опасна игра присутна је у многим државама, па и земљама у окружењу Србије, и због ње је, сматра се, страдало више десетина малолетника. Због тога Одељење за високотехнолошки криминал МУП Србије појачава активности на смањењу опасности од могуће појаве игрице ”Плави кит” у нашој земљи.

Министарство позива родитеље и просветне раднике да разговарају са децом, прате њихове активности на интернету и предузму мере како би их заштитили од овог и других облика угрожавања сигурности.

Апелује се и на медије да посвете пажњу овој негативној појави како би се на време спречиле последице у нашој земљи.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )