Случај Раденка Никодиновића (8) – ТУЖИЛАШТВО ПОСЛАЛО УРГЕНЦИЈУ ЗА ВЕШТАЧЕЊЕ

Случај Раденка Никодиновића (8) – ТУЖИЛАШТВО ПОСЛАЛО УРГЕНЦИЈУ ЗА ВЕШТАЧЕЊЕ

Иако је захтев за вештачење у вези са трагичном смрти дечака Раденка Никодиновића послат у јануару, разултати нису стигли ни после више од три месеца. Тужилаштво у Лозници упутило је ургенцију надлежнима у нади да ће у што краћем року завршити процес на основу којег би могли да се предузму следећи кораци у случају који је потресао целу Србију

Основно јавно тужилаштво у Лозници упутило је ургенцију судско-медицинском одбору новосадског Медицинског факултета у вези са случајем Раденка Никодиновића (8) из Козјака који је преминуо 8. октобра прошле године од сепсе, после прелома руке. Како је потврдио Зоран Несторовић, в. ф. јавног тужиоца, ургенција је послата јер вештачење које је требало да буде обављено за две недеље, није завршено ни после више од три месеца.

– Захтев за вештачење упутили смо крајем јануара, одмах по завршетку саслушања сведока, а екипа стручњака требало је по убрзаном поступку да обави анализу комплетног предмета и установи како је дошло до трагедије. Све је требало да буде завршено за две недеље, иако је случај изузетно деликатан и неопходно је да сваки у низу вештака уради свој посао на најбољи могући начин – рекао је Несторовић.

Он је потврдио да је на време уплаћен и аванс за потребе процеса вештачења, али да су већ пробијени сви планирани рокови. Није могао да потврди до када очекује резултате на основу којих би могли да се предузму следећи кораци у овом поступку, али је изразио наду да ће убрзо добити барем писани одговор због  чега вештачење још није завршено. Због овакве ситуације највише незадовољства изражава породица Никодиновић, која сумња да неко намерно успорава цео случај и покушава да га заташка.

– Прошло је више од пола године како живимо без нашег Раденка. Рана не зацељује, нити ће моћи икада да зацели, али додатну нам бол ствара то што вештачење траје тако дуго. Мојој породици су везане руке и остаје нам само да чекамо и тугујемо. И сам губим наду и све мање верујем да ће правда и истина изаћи на видело. Завијени смо у црно и ту нам нико помоћи не може – рекао нам је отац покојног дечака Милан Никодиновић.

Подсећамо да се мали Раденко повредио 2. октобра, после пада, а у Општој болници у Лозници дијагностикован је прелом руке. Повреду је санирао ортопед др Добривоје Бојанић, али због компликација, дечак је после три дана хитно пребачен у Институт за мајку и дете у Београду, где су лекари наредних дана покушавали да му спасу руку, а после и живот. Битка је изгубљена 8. октобра, када је Раденко преминуо услед гасне гангрене. Министарство здравља поднело је кривичну пријаву против др Бојанића, због неадекватно пружене медицинске неге, а Тужилаштво у Лозници испитало је више од тридесет сведока који су на било који начин били укључени у лечење дечака.

С. П.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )