У Тршићу – ДАНИ МУЗЕЈА ЈЕЗИКА И ПИСМА

У Тршићу – ДАНИ МУЗЕЈА ЈЕЗИКА И ПИСМА

Изложбом под називом Просвет(л)и се“, која прати континуитет у развоју писања буквара у српској традицији до Вука Стефановића Караџића, у Тршићу су данас (20. април) почели Дани Музеја језика и писма, које организује лознички Центар за културу. Ауторке изложбе Дајана Ђедовић и Ана Чугуровић подсетиле су на чињеницу да је ове године и 420 година Буквара инока Саве, 300 година Венцловићевог рукописног буквара, 250 година Орфелиновог буквара и 190 година Вуковог Првог српског буквара.

Овај пројекат развијамо са посебним циљем да користећи ове значајне јубилеје оснажимо везу културних и образовних институција како бисмо у први план истакли да је савладавање вештина као што су читање и писање у ствари уношење прве светлости у наше животе, а да су школе, библиотеке и музеји места где се та светлост негује и на чијем одржању се управо у тим институцијама ради због чега је изузетно важно током живота бити у близини те светлости и тих институција истичу ауторке изложбе.

Снежана Нешковић Симић, директорка Центра за културу подсетила је да Музеј језика и писма обележава шест година постојања и да је покренут с циљем неговања српског језика на савремен начин.

– Ово је јединствен музеј у Србији и свако ко уђе у њега има могућност да погледа како се језик може чувати на другачији начин, аудио-визуелно. Опремљен је тако да буде у интеракцији са публиком и омиљен је међу ученицима основних и средњих школа који га врло радо посећују када обилазе етно-комплекс – каже директорка установе.

 

С. П.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )