Вечерас у Лозници – ОТВОРЕН ФЕСТИВАЛ ГЛУМАЧКИХ ОСТВАРЕЊА

Вечерас у Лозници – ОТВОРЕН ФЕСТИВАЛ ГЛУМАЧКИХ ОСТВАРЕЊА

У Лозници је вечерас (18. април) почео 11. Фестивал глумачких остварења, који ће трајати до 25. априла и на којем ће се за фестивалске награде такмичити шест позоришних представа. Смотру аматерских позоришта Србије, на којој ће до следећег уторка наступити глумци из Ћуприје, Старе Пазове, Алексинца, Великог Градишта, Пожаревца и Богатића, свечано је отворио Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника, који је изразио задовољство што Лозница може да се похвали манифестацијом која већ има своју традицију и која цео град „оплемењује позоришном атмосфером“.

– У време одржавања овог фестивала наш град одише посебном атмосфером, а лозничка публика с правом очекује да јој буде доступно све оно што је најбоље у књижевном, ликовном, музичком и позоришном животу. Овај фестивал има свој профил, свој програм и своју публику, а после 11 година, могу с правом да кажем, и своју традицију – поручио је Ђокић.

Част да фестивал отворе и овога пута припала је домаћинима фестивала глумцима позоришта КУД „Караџић“, који су одушевили публику премијерним извођењем представе „Јелисаветини љубавни јади због молера”, по тексту Милана Јелића и у режији Марка Ђурића из Ниша. После представе, пре него што су се публици представили сви глумци, председник друштва „Караџић“ Драган Тошић, подсетио је на недавно преминулог професора Милована Радивојевића, једног од људи који је свих година својски помагао фестивалу и уређивао билтен који прати програм током седам дана. Уместо минута ћутања, Лозничани су у част професора Радивојевића упутили вишеминутни аплауз. Иначе, жири публике, за глумицу вечери прогласио је Јелену Крстић, а наредних дана стручни жири оцењиваће  коме ће доделити главне награде за глумицу и глумца фестивала, најбоље епизодисте и најбољег младог глумца. КУД „Караџић“ доделиће и ове године посебно признање „Петар Грујић“ једном од својих чланова за допринос развоју позоришне сцене у Лозници.

Већ сутра, 19. априла, на сцени Вуковог дома културе представиће се Позориште „Моравиште“ из Ћуприје представом „Љубавно писмо“ Косте Трифковића, у режији Уроша Младеновића.

У част награђених, на завршници фестивала Агенција Сцена из Београда извешће представу „Брачни превртљивци“.

 

С. П.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )