Магдалена Ђокић на првом прегледу у Москви – НА ПУТУ НАДЕ

Магдалена Ђокић на првом прегледу у Москви – НА ПУТУ НАДЕ

Деветогодишња Магдалена Ђокић (2008) из Лознице отпутовала је у недељу, на Васкрс, у Москву на седмодневно испитивање у Научно-практичном центру за неурологију и психијатрију малолетне деце како би се утврдило колико ће терапија бити потребно за њено лечење. Магдалена има церебралну парализу и тек је са пет година почела да седи и да помало у рукама држи играчке, тада је успостављено и држање главе, али и даље не може да жваће па је родитељи Марија и Миле хране пасираном храном. На основу медицинске документације која је послата у Русију, конзилијум лекара рекао је да она може напредовати и да јој се стање може значајно поправити. То би, према њиховој процени, стајало око 40 хиљада евра, али се прво морају обавити сви потребни прегледи испочетка, да би се могло тачно знати. Породица нема толико новца нити га може сама скупити па је лознички Хуманитарни центар ”Леона” покренуо акцију прикупљања новца за помоћ Магдалени.

– Први прегледи, на које је Магдалена отишла сада, коштају хиљаду евра, али уз трошкове превоза и болничких дана за боравак оца, нарасту до око две и по хиљаде. До сада је у хуманитарној акцији за помоћ Магдалени сакупљено 230 хиљада динара, што није било довољно ни за овај одлазак па је била потребна позајмица да се не би даље одуговлачило. Лекарски тим у Москви утврдиће колико је терапија потребно да би се помогло Магдалени, а подаци које имамо о деци из Србије која су тамо лечена казују да су терапије биле успешне, она су проходала и проговорила па се надамо да ће тако бити и у овом случају. ХЦ ”Леона” и породица Ђокић захвални су свима који су помогли, али потребна је већа акција да би Магдалена могла почети терапије. Знамо да једна кошта шест хиљада евра, што обухвата и боравак мајке са дететом, а на тај износ треба додати болничке дане за оца, који такође мора бити присутан, и трошкове превоза. По повратку Ђокића из Москве знаћемо колико ће терапија бити неопходно, најмање четири, а највише 20, али већ знамо да оне трају 20 дана са двомесечним паузама и да се не смеју прекидати. То је проблем зато што ће још пре почетка бити неопходно прикупити суму која осигурава континуитет у лечењу – каже Стеван Иванић из ХЦ ”Леона”.

Магдалени је по рођењу најпре установљена хипотонија мишића, али је касније утврђено да се ради о церебралној парализи. Временске промене утичу на њено расположење па је понекад будна целе ноћи, а велики је проблем и то што нико не зна да ли девојчица разуме шта јој се говори, а она не може да каже ништа па чак ни када има болове. Магдаленини родитељи кажу да су обишли све клинике по Београду на којима су могли добити помоћ, прошла је бројна снимања и прегледе и ултразвуком је утврђено да нема аномалија на мозгу. Девојчица је била и на вежбама, али то није дало значајне резултате. Наши лекари само препоручују вежбе и рад са њом, али не знају колико ће то и да ли ће помоћи. Ђокићи су покушавали помоћ да пронађу негде ближе, колико су сазнали, сличне клинике постоје у Немачкој и Француској, али је тамо још скупље.

ХЦ ”Леона” спроводи акцију прикупљања помоћи за Магдалену, али је потребно да се прикључи што више људи и помогне колико може. Ни стотину динара није мало јер када би сваки трећи Лозничанин уплатио по стотину динара месечно, за два месеца био би скупљен потребни новац и Магдалена би могла кренути на свој пут наде.

Подршка Магдаленином лечењу може се пружити и слањем СМС-а на број 5365, без обзира на мрежу, а цена поруке износи 100 динара. Магдалени се може помоћи и уплатом на рачун 160-415023-02 са назнаком “За лечење Магдалене Ђокић”.

 

Н. Т.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )