Ускоро “Лознички роковник” – РИЗНИЦА МУЗИКЕ, МЛАДОСТИ И СНОВА

Ускоро “Лознички роковник” – РИЗНИЦА МУЗИКЕ, МЛАДОСТИ И СНОВА

Лозница ће  захваљујући новинару Слободану Бобану Пајићу, ускоро имати књигу какву немају ни много веће средине од ње. Странице књиге чувају од заборава око 150 музичара, више од 70 рок састава и педесетак људи, који су оставили трага на лозничку поп-рок сцену прошлога века

 

На времена када се музика није слушала са уређаја мањег од кутије шибице, када су картонске кутије и лонци били буњеви, а грамофони преправљани у гитарска појачала, када су се песме “скидале” слушањем радија, подсећа књига “Лознички роковник” која ће ускоро угледати светло дана у издању “Лозничких новости”.

Захваљујући новинару и бубњару Слободану Бобану Пајићу, господару ритма и жонглеру речима, настала је књига какву не само Лозница, него ни много веће средине у нас немају. Својеврсни времеплов враћа нас у касне педесете године прошлога века када су на ове просторе стигли први рокенрол звуци, када је младалачки бунт почео да се изражава кроз музику бржег и чвршћег ритма, владавину џинса и пуштање дуже косе него што је то до тада било прихватљиво. Кроз причу о групи “Покушај”, односно касније “Празан џеп”, траје путовање кроз време када је прва електрична гитара стигла у град, када се живело за свирку, маштало о првој плочи, урезаним песмама на црном, сјајном винилу, када се дружило уживо, а не са стотинама “пријатеља” на друштвеним мрежама. У јединственој монографији о лозничкој поп-рок музичкој сцени у минулих нешто више од пола века, Пајић осликава и живот у време социјализма, Титове Југе, штафете, корзоа,  првих љубави, дечачких снова и надања. Корице ове књиге грле и чувају од заборава око 150 музичара, више од 70 рок састава и педесетак људи, који су били део ове приче, показујући да је готово свако коме је рокенрол закачио крвоток њиме остао вечно “заражен”и да, и у педесетим и шездесетим годинама свога века, тај жар носи у души, да га вечно греје и подмлађује. “Лознички роковник” је и прича о одрастању града, тадашњим околностима, схватањима, културном миљеу једног сасвим другачијег времена од овога у коме данас бивствујемо. Читаоце ће мноштво фотографија, од којих већина никада није објављивана, вратити у стара добра времена, а младима показати како је изгледао свет без интернета и мобилних телефона у коме никако није било досадно, ни “смарачки”, напротив. Свет када се ишло готово укорак са Западом, само у скромнијим материјалним условима, али подједнако, или чак богатије у стваралачком и свирачком смислу. Видеће, или се подсетити, Лознице која није имала шеталиште већ улице од гранитне коцке, али исти Вуков дом који је и данас једино место са пристојним условима да локални бенд одржи свирку. Књига од заборава чува многе догађаје који су избледели не само у колективном, већ и сећању самих актера, па је и својеврсна антиамнезијска терапија и подмлађивач оних који су пре три, четири деценије били рокери и нису излазили из фармерица. Када неко у будућем времену буде желео да пише или истражи културни живот Лознице у другој половини 20. века, ово штиво биће му поуздано полазиште, место где ће моћи да сазна аутентичну причу о том периоду.

Одавно је речено да рокенрол није само музика, то је начин размишљања, начин говора, став, жеља за слободом, бунт против окошталих схватања и малограђанског живота. Како је он стигао у Лозницу, како је растао, али и где је данас, откривају странице “Лозничког роковника” који би требало да има свако ко је дисао у ритму те музике,  коме је давала срцу ритам, или жели да осети бар део тог света који не зна за године.

 

Како до књиге

Ко жели да обезбеди свој примерак “Лозничког роковника” нека се обрати редакцији Лозничких новости на број 893-731.

 

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )