Данас у Троноши – УПАЉЕНЕ РАТАРСКЕ СВЕЋЕ (ВИДЕО)

Данас у Троноши – УПАЉЕНЕ РАТАРСКЕ СВЕЋЕ (ВИДЕО)

 

У Манастиру Троноша данас су, на Велики четвртак, упаљене велике ратарске свеће. Мештани села са обе стране Троноше у свечаној литији унели су свеће у манастирску цркву, посвећену Ваведењу Пресвете Богородице, настављајући један од најлепших народних обичаја овога краја.

Истоветне свеће од чистог, природног воска тешке по најмање 50 килограма, високе метар и 60 сантиметара, ускршњи прилог су парохијана из околних села. Мештани  Зајаче, Пасковца и Горње Борине на раменима су донели своју свећу до чесме Девет Југовића у Троноши, где су се састали са житељима Корените и Тршића који су носили другу свећу. Ту их је сачекао игуман манастира Троноша, а одатле су их заједно, праћени мноштвом света, унели у манастир. Кад почне вакршњи пост верници овога краја крену да скупљају прилоге у воску или новцу за који купе чист восак,а последњих година прилоге дају и верници из разних крајева Србије. Свеће су постављене у манастирској цркви, једна испред иконе Исуса Христа, а друга и иконе Пресвете Богородице, где ће бити паљене сваке недеље и на све важније празнике и до наредног Васкрса изгореће две трећине. Остаће неколико килограма воска који се претапа са новим воском тако да нова свећа увек садржи део претходне. Овај јединствен обичај у Троноши траје доста дуго, не зна се када је почео, писаних трагова нема јер су књиге изгореле у ратовима, и поштује се без обзира на временске услове, а није прекидан ни за време ратова само су свеће биле мање.

 

Свеће које су упаљене по уношењу у цркву зову се ратарске или орачке свеће јер их лију ратари  верујући да ће бити поштеђени од временских непогода и да ће им помоћи да усеви роде добро. 

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )