У Лозници обележен Међународни дан Рома – ОБРАЗОВАЊЕ JE ПУТ ИЗ СИРОМАШТВА (ВИДЕО)

У Лозници обележен Међународни дан Рома – ОБРАЗОВАЊЕ JE ПУТ ИЗ СИРОМАШТВА (ВИДЕО)

Међународни дан Рома обележава се 8. априла, а у Лозници је, пригодним програмом који су приредили ученици Техничке школе на Тргу Јована Цвијића и у Омладинском центру, обележен у понедељак (10. април). Обележавање овог празника организовали су Град Лозница, удружења грађана ”Искра – Лозница” и ”Ромска срећа” из Јошеве и Омладински центар. Начелница Одељења за друштвене делатности градске управе Тања Глишић Матић рекла је да је циљ подизање свести заједнице о проблемима и изазовима са којима се суочавају Роми и Ромкиње.

– Чињеница је да се 50 одсто Ромкиња уда пре осамнаесте године и да се малолетнички бракови углавном везују за ромску популацију. Чињеница је и да мали број ромске деце заврши основну и средњу школу, а наш је циљ да они сутра буду конкурентнији и на тржишту рада и у свим другим сегментима живота. Постоји законска обавеза да деца похађају основну школу и држава чини оно што је у њеној могућности. Желимо да Роми буду самостални и економски независни – каже Матићева.

Председник УГ ”Ромска срећа” Миливоје Аметовић каже да се положај Рома мало побољшао у сфери образовања, али да на економском пољу није.

– Захвалан сам свима који се труде да нађу посао Ромима и надам се да ћемо бити укључени у све друштвене сфере на свим нивоима јер имамо поверење у ово друштво и нашу земљу. Без образовања нема напретка, али много тога зависи од родитеља, а и економска ситуација утиче на то – каже Аметовић додајући да није решење у повременој хуманитарној помоћи, већ у проналажењу начина да се Роми запосле јер би тако целокупно друштво имало користи.

Н. Т.

 

Опширније у петак у штампаном издању Лозничких новости

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )