Упозорење – ЗАБРАЊЕНО СПАЉИВАЊЕ НА ОТВОРЕНОМ

Упозорење – ЗАБРАЊЕНО СПАЉИВАЊЕ НА ОТВОРЕНОМ

Из одељења за ванредне ситуације МУП-а Србије у Шапцу упозоравају грађане да је забрањено спаљивање на отвореном простору и да је у више од 95 одсто случајева узрочник шумских пожара човек.

У упозорењу се наводи да је то забрањено Законом о заштити од пожара где, поред осталог, јасно пише да је “забрањено спаљивање остатака стрних усева, спаљивање смећа на отвореном простору и спаљивање биљних остатака” као и да је лице које је изазвало пожар дужно да ватрогасно-спасилачкој јединици надокнади трошкове интервенције, у складу с посебним прописом. Предвиђене су и санкције, “новчаном казном од 10.000 до 50.000 динара казниће се за прекршај физичко лице ако спаљује остатке стрних усева, смеће и биљне остатке на отвореном простору”, каже закон, као и да ће узроци свих пожара бити испитани, а починиоци процесуирани. Надзор над применом Закона о заштити од пожара у надлежности је МУП-а, а инспектори су овлашћени да покрену поступак за утврђивање одговорности лица која су изазвала пожар. Ближе информације могу се добити у било које доба дана у Оперативном центру у Шапцу позивом на број 1985.

 На грађане се апелује да поштују закон и тако спрече шумске и пожаре на отвореном,  као и људске жртве и материјалну штету. Истиче се и да спаљивање обала и биљних остатака на њивама смањује приносе.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )