Општа болница Лозница – НЕИЗВЕСНА НАБАВКА СКЕНЕРА

Општа болница Лозница – НЕИЗВЕСНА НАБАВКА СКЕНЕРА

Из лозничке Опште болнице дневно се на снимање скенером упути око десет пацијената, али тај број некада буде и двоструко већи. У зависности од дијагностике и степена хитности, на преглед се најдуже чека од једног до три месеца

 

Иако су потребе за скенером у лозничкој Општој болници велике, још увек је неизвесна његова набавка и поред обећања које је својевремено дало Министарство здравља. Према речима др Зорана Ковачевића, в. д. директора, дневно се из ове установе на снимање скенером упути око десет пацијената, али некада и двоструко више. Годишње се напише више од три хиљаде упута, али се то односи само на оне пацијенте који користе услуге шабачког скенера или преко комисијски оверених упута иду на снимања на неки од скенера у Београду. Пацијенти који приватно, за свој новац, одлазе на скенер Шапцу и Сремској Митровици где постоје приватни ЦТ скенери, нису обухваћени овом проценом.

Посебан проблем настаје и када се скенер у Шапцу поквари као што је то било прошле године па су пацијенти којима је било хитно потребно снимање упућивани у Клинички центар Србије а сви остали су морали сами да заказују снимање најчешће у београдским клиникама или да плаћају снимање код приватника.

Међутим, није увек било тако, пре шест година и лозничка Општа болница имала је свој скенер. Апарат марке „Сименс“, вредан триста хиљада долара, био је део транше кинеске донације српском здравству у  оквиру пројекта „Сваки округ скенер“, а Министарство здравља доделило га је у марту 2005. године тадашњем лозничком ЗЦ ”Др Миленко Марин”. Скенер је био инсталиран у Скужби радиологије а тадашње руководство изјавило је да ће овај уређај много значити  грађанима у овом делу Јадра и здравственим радницима. Грађани ће брже и лакше добијати праве дијагнозе и имати много мање издатака као  и Здравствени центар који је до тада имао велика издвајања за трошкове одвожења пацијената на скенер у Шабац, Ваљево или неку од београдских клиника.

– Стари скенер је радио око шест година, а када се после обављених 16.000 снимања покварио, поправка није била исплатива, коштала би више од куповине новог. Скенер нове генерације је много бржи од тог и кошта око 400.000 евра. Кадра за рад не скенеру има довољно и када бисмо га сутра добили, одмах бисмо могли да почнемо са радом – истиче  Ковачевић.

 

Нема слободних термина

У зависности од дијагностике и степена хитности, на преглед скенером се најдуже чека од једног до три месеца, с тим да се хитна стања одмах упућују санитетом. Тренутно, за амбулантне прегледе нема слободних термина, заказивање путем ИЗИС – а је пребукирано па пацијенти иду директно у шабачку Општу болницу да би заказали преглед. Како су нам рекли у Општој болници у Лозници амбулантне пацијенте шаљу понекад и у ваљевску болницу, али то не одобрава РФЗО филијала у Шапцу.

 

В. Мићић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )