Наши смо – ПАМЕТ У ГЛАВУ

Наши смо – ПАМЕТ У ГЛАВУ

Прекосутра је гласање за новог председника Србије. На менију је 11 имена, цео фудбалски тим, велика и разноврсна понуда, па може баш да се бира. Да ли је то најбоље што ова земља има, да ли је баш морало да буде толико кандидата, да ли су неки залутали, друго је питање, углавном, то нам је што нам је.

Недеља је прилика за све оне који гунђају, кукају, жале се како њих нико ништа не пита, немају где да искажу свој став, своју вољу, своје жеље и идеје. Пружа им се шанса да искористе своје гласачко право и учествују у одлучивању о својој судбини. Приче типа “шта мој глас може да уради” не држе воду, без обзира на то која сте опција, сваки глас је важан. Онај ко не оде на гласање нема права да се жали после избора на плату, пензију, цене, степен људских слобода, на било шта. Уколико мисли да његов глас не вреди на гласању, још мање вреди после, ако је његова лењост да прошета до гласачке кутије толика, онда нека не буде вредница кад треба пљувати по ономе што су остали изабрали.  На предстојећем гласању не морате само да заокружите број поред имена онога за кога сматрате да треба да буде председник, већ можете да покажете и креативност, јер по листићу, ако нисте знали,  можете да цртате, прецртавате, пишете поруке, али морате да заокружите само један редни број испред кандидата за кога гласате да би листић био важећи. У Правилнику о раду бирачких одбора, стоји “важећи гласачки листић је онај који је попуњен на начин из којег се са сигурношћу може закључити за кога је бирач гласао”. Прецизира се да, “упркос томе што су на листићу исписани или нацртани коментари, пароле и друге поруке или што су друге изборне листе прецртане”, бирачки одбори га морају признати као важећи. Гласачки листић биће неважећи ако није попуњен (бели листићи), или је “попуњен тако да се не може утврдити за коју је изборну листу бирач гласао, као, на пример, листић на којем је бирач заокружио или подвукао више од једног редног броја испред имена и презимена кандидата”. Ова пракса, којом се дозвољава и шарање по листићима, уведена је, каже Раша Недељков из посматрачке мисије ЦРТА “Грађани на стражи”, пре свега због оних који погреше приликом гласања, па кад увиде ту грешку,  желе да је исправе. Он додаје да то што неко поред гласања жели да искаже и неки политички став, повећава ризик да та врста “додатка” на гласачком листићу бирачки одбор доведе у дилему за кога је гласао бирач. Углавном,  можете дати машти на вољу, али тако да се са сигурношћу може утврдити за кога сте гласали. Они што сумњају у све и свашта, а нарочито у поштене изборе, могли би рећи да је ова новина одлична прилика за злоупотребу. Реална је могућност да неко у бирачким одборима прецрта онога за кога је гласано па лепо заокружи свог кандидата. Ко на бирачким местима не буде имао контролоре, може са тим “корекцијама” остати без гласова, а то је и одличан терен да се ко изгуби сутра жали и прича о изборној крађи. Сад, пошто је ово једна, јелте, правно и свакако другачије уређена земља и где нико није склон таквим нечасним работама, ваља се надати да ће све протећи како треба.

 Кад у недељу узмете плајваз у руке и листић, немојте журити, размислите шта желите себи, да не  додам и оно “вашој деци”. Хоћете ли да све буде како јесте, да ли вам је баш супер добро, или нисте баш одушевљени својим животом? Будите поштени према себи па онда гласајте. Заборавите шта сте слушали по скуповима, читали или гледали на тв, дозволите себи да сами размишљате и читајте између редова, гледајте даље од понедељка. Кад чујете исход, немојте се љутити, причати о крађи без доказа ако није ваш кандидат победио, а немојте ни да се бахатите ако је онај кога сте заокружили нови председник. 

Што се мене тиче, хвала им до неба што је кампања била кратка, мада прљава, и што је већина кандидата заобишла Лозницу, па нисам због природе посла морао да трујем мождане ћелије њиховим “генијалним” и “свежим” реченицама. Значи, у недељу пред кутије, а после  честитке победнику. Него, шта ћемо ако буде као у песми, “ајде, Боже, буди друг па окрени други круг”? Ваља опет на гласање и стављати прст под ону УВ лампу, а мајку му, можда зрачи?!

 

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )