ЖЕЉКО ВАСИЉЕВИЋ, ЧЕТВРТ ВЕКА ТРЕНЕРСКОГ СТАЖА – Живот са кошарком

ЖЕЉКО ВАСИЉЕВИЋ, ЧЕТВРТ ВЕКА ТРЕНЕРСКОГ СТАЖА – Живот са кошарком

Када је пре четврт века стигао позив из тадашњег лозничког кошаркашког клуба Колос, Жељко Васиљевић (46) није ни слутио да ће то бити почетак успешне тренерске каријере нити да ће га кошаркашка лопта одвести на дуга путовања широм света. Љубав према једном од најдинамичнијих и најузбудљивијих спортова Жељко је гајио од раних дана, играо је кошарку највише у Лозници и Шапцу, али је под кошевима време проводио и у Бијељини и носио дресове још неколико клубова. Ипак, са паркета се преместио на клупу, а резултати његовог рада показују да није погрешио.

– Прва генерација коју сам водио била је она рођена 1981/82. године, а 1996. сам почео да водим девојке ЖКК Лозница. Три године потом већ сам био асистент  у репрезентацији и отада до данас сам у тим водама и пратим све млађе категорије. Прву балканску медаљу, и то златну, освојио сам 2001. године са девојкама рођеним 1988. године, а после тога је било још шест репрезентативних одличја. То су били моји почеци – присећа се Васиљевић.

Један од најдражих периода у каријери му је фантастични низ лозничких кошаркашица које су од 2003. до 2006. из сезоне у сезону, четири заредом, прелазиле у виши ранг да би се на крају такмичиле у првој лиги са Црвеном звездом, Партизаном… Била је то изврсна генерација кошаркашица, углавном млађих са тек једном, две старије играчице. Тада су дрес Лознице носиле Лидија Милошевић, Сања Сандић, Марија Кондић, Тамара Недић, Мирна Матић, Маријана Симић… Марија Југовић и Тина Јовановић биле су млађе играчице.

Н. Т.

 

Цео текст можете прочитати у штампаном издању или на www.novinarnica.net

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )