У ЛОЗНИЦИ – Нема гужви код нотара

У ЛОЗНИЦИ – Нема гужви код нотара

Иако се од 1. марта сви потписи грађана оверавају код нотара па и они за подношење кандидатуре на председничким изборима, у Лозници нису примећене веће гужве. Нотарски помоћници тај посао углавном обављају у страначким просторијама тако да јавнобележничке канцеларије остају слободне за уобичајене потребе грађана

Два лозничка нотара ових дана имају пуне руке посла пошто су од 1. марта овере потиса, рукописа и преписа прешле у њихову надлежност, а само дан касније расписани су и Избори за председника Србије па први пут у искључивој надлежности нотара је и овера потписа грађана који подржавају кандидатуре. Протеклих дана из целе Србије стизале су вести о гужвама испред нотарских канцеларија, али по речима Миленка Михаиловића, првог лозничког јавног бележника, то овде није био случај.

– Грађани су, углавном, били добро информисани да уместо у суд, за овере таквих докумената сада треба да иду у јавнобележничке канцеларије. Једино што их је мало збуњивало јесте радно време које код нас почиње у девет часова па су долазили знатно раније. Све друго је ишло брзо и лако – каже и истиче да у његовој канцеларији на овери докумената раде четири помоћника.

Ових дана највише је захтева за оверу уверења о кућној заједници,  у овере преписа који су прешли у надлежност нотара спадају и документи за упис у школе или факултете, овере преписа диплома, документације за конкурисање за посао или за добијање инвалидске пензије, овере сагласности родитеља за извођење детета из земље, купопродајних уговора, пуномоћја, закупа. Међутим, за разлику од градске управе која није наплаћивала оверу докумената за остваривање права из области социјалне заштите и запошљавања код нотара ништа није џабе. Просечна цена овере потписа код нотара је 360 динара са ПДВ за грађане, а за правна лица 1.260 динара. Према јавнобележничком ценовнику, овера прве странице документа је 540, а сваке наредне по 360 динара. Страна овере преписа кошта 270 динара, а излазак нотара на терен је 2.700 динара.

Цена овере потписа грађана који подржавају председничког кандидата остала је иста као и у судовима – 50 динара. Михаиловић каже да су странке које су организовале прикупљање потписа биле добро организоване као и нотари, тако да је посао брзо обављан, а истовремено грађани нису трпели због тога.

– Ми смо на терен слали три јавнобележничка помоћника, тако да нисмо прекидали посао у канцеларији. У петак смо оверавали потписе у ГО СНС, у суботу у ГО СРС Лознице и Малог Зворника, у понедељак за кандидата Двери, док су се у ГО ДСС одлучили да грађани који дају потисе за њиховог кандидата долазе код нас – каже Михаиловић, док у другој јавнобележничкој канцеларији нису желели да дају изјаве за медије без сагласности Јавнобележничке коморе.

Иначе, у градовима и општинама у којима нису именовани јавни бележници, овера потписа је и даље у надлежности основних судова, или судских јединица, као што је случај у Љубовији, док из Малог Зворника и Крупња који немају судијску јединицу, морају за све овере које су из надлежности судова прешле код нотара да долазе у Лозницу, а у својим местима и даље могу да оверавају  документа из раније општинске надлежности.

З. В.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )