КОНЦЕРТОМ БИЉАНЕ КРСТИЋ У ВУКОВОМ ДОМУ КУЛТУРЕ – Почео “Свет жена”

КОНЦЕРТОМ БИЉАНЕ КРСТИЋ У ВУКОВОМ ДОМУ КУЛТУРЕ – Почео “Свет жена”

У организацији Центра за културу “Вук Каравић”, различитим програмима у Лозници се од прошлог петка до 29. марта одржава манифестација “Свет жена”. Публика аплаузима и позивом на бис поздравила Биљану Крстић и групу “Бистрик”, који су представили најновији албум “Свод”, објављен и за инострано тржиште

Концертом Биљане Крстић и групе “Бистрик” у Вуковом дому културе, прошлог петка почела је манифестација “Свет жена”, коју организује лознички Центар за културу до 29. марта. Вишедневне програме свечано је отворила Тијана Јосић, директорка филијале Националне службе за запошљавање у Лозници, која је истакла значај одржавања манифестације која промовише и подстиче стваралаштво жена.

– Пошто је овогодишња манифестација посвећена темама које обухватају економски и социјални положај жена у друштву, желим да истакнем да је у нашем граду последњих десет година, а то је период у којем и ја живим и радим у Лозници, присутан тренд заступљености жена које обављају врло значајне функције у нашем граду. Лозница је један од ретких градова где скоро половина од укупног броја руководећих функција припада женама, укључујући и неке од најзначајнијих, као што су председница Скупштине града, народна посланица, начелница градске управе и директорке бројних институција и установа. И ја сам једна од жена која је добила прилику да се професионално и приватно развијам у овом граду – рекла је Јосићева подсећајући да је пре тога живела и радила у Северној Америци, где се и школовала.

Пред пуном салом, Биљана Крстић представила је најновији албум “Свод”, којим оркестар “Бистрик” обележава деценију и по постојања, а као специјални гости вечери наступиле су девојке из мешовитог хора Гимназије “Вук Караџић”. Оне су се придружиле Биљи Крстић у извођењу четири песме.

– Пре концерта одржали смо једну пробу и за нешто више од сат времена девојке су са нама одлично увежбале песме, од којих су раније изводиле са својим школским хором само “Пуче пушка”, тему из филма “Зона Замфирова”. По реакцији публике, са којом сам се претходно у Лозници дружила 2002. године, овај део концерта био је веома успешан. Лепо је осетити енергију публике и подршку коју вам даје аплаузима јер тада је и нама на бини лепо и осећамо се опуштено. Сви ми, који се бавимо професионално музиком, лако можемо да имамо као госте на концертима неке од великих музичких звезда, али је права ствар младим људима пружити шансу да буду део оваквог програма. Пресрећна сам што сам угостила 17 девојака, које су нам свима улепшале ово вече. Оне су једну веома захтевну разбрајалицу “Кочија се љуља” отпевале без проблема – рекла је Биљана, која уједно прославља и 40 година своје каријере.

Задовољство је показала и публика позвавши Биљу и чланове оркестра на бис, а они су отпевали стару песму “Димитријо, сине Митре”, једну од објављених на албуму “Свод”, који је почетком године, на Бадњи дан, објавила за светско тржиште дискографска кућа “АРТ мјузик” из Лондона. Програм “Свет жена” наставља се следеће среде (15. марта) у Музеју Јадра изложбом радова Сање Рибић Миливојевић. Реч је о поставци “Огледала”, а изложени експонати су рађени у асамблаж техници, уз коришћење материјала попут камена, морских и речних облутака, шкољки, корала, канапа, акрилних боја и огледала.

С. Пајић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )