НАШИ СМО – Ноћна мора

НАШИ СМО – Ноћна мора

Ми смо вероватно једина држава у којој народ, хтео – не хтео, мора од муке да се смеје. Да сам склон конзумирању недозвољених травки, све што видим и чујем приписао бих њиховом дејству, али овако, нерадо, морам признати да апсолутно свестан посматрам свет око себе. Нажалост.

Таман ме мину мигрена од целодневног бомбардовања са ТВ екрана да ли ће Николић да се кандидује, па шта то значи, па чему то, а објашњавају све вајни аналитичари и остали дежурни тумачи политичке сцене, кад ето ти авиона. Одем да вршљам по фејсу кад тамо АВ, и сконтам да је то онај АВ. Клик, кад оно свађа два шизофрена пилота где ће усмерити авион на којем пише “Србија 2017”, а позади путници хистеришу, опште лудило. Реко’,  да није ово нека наша верзија оне чувене  филмске комедије “Има ли пилота у авиону?”, знате оно кад  се пилот алкохоличар кога је почео да мучи страх од летења по повратку из рата, укрцава у џамбо-џет и тако даље. Кад није филм него предизборни спот за председничке изборе који, иначе,  још нису расписани. Помислим, да није ово неко зезање, кад у 37. секунди видим АВ и да буде још нестварније спава, тачније дрема. Јбт, научна фантастика. Па онда каже: “Ово би могла да буде највећа ноћна мора…”., а испод иде титл на ћирилици. Ко не чује, да прочита. Ух! Гледам тих минут и кусур секунди и схватим да то није зезање. “Александар Вучић спасио је Србију од банкрота и извео земљу на прави пут. Не смемо одустати! Србија мора да настави напред. Јаче! Брже! Боље! “ – пише на званичној фејсбук страници АВ изнад снимка.

Онда почнем да враћам филм. Зар није била до петка неизвесност хоће ли АВ прихватити да буде кандидат на председничким изборима? Јесте, бре, било је напето, онда он прихвати па сви устану, аплаудирају док им дланови не забриде и као, баш тад паде одлука. Али како онда спот освану одмах? То може да значи само две ствари. Или су ови напредњаци стварно невероватно вредни, способни и организовани па су за неколико сати нашли, авион, глумце, на-писали сценарио, снимили спот, монтирали и пустили, или су то урадили много пре и одавно знали ко ће у председничку трку. Нађем на нету једног сумњичавог типа који, тврди, да зна како се то ради. Тај каже да је за снимање оваквог спота потребно минимум месец дана рада, рачунајући два дана снимања и три монтаже. Још тврди да не може коштати мање од 35 хиљада евра. Злонамеран неки тип. Иначе, у авиону само неки лепи, млади људи па су се можда пилоти посвађали хоће ли у Западну Европу или Америку, иду деца да уновче овде стечене дипломе, знате оно “одлив мозгова”, онда контам – јок, то показује да и АВ лети са обичним народом, да, као што видесмо, и он некад бар дрема, иако толико ради. Да се не плаши чак ни самог страха и да ће првих пет дана одмора, “јер за четири године нисам користио ниједан дан”, искористити за кампању. Опет, иако је све снимљено пре, то опет показује мудрост АВ који је био спреман на све па и да му “политички тата” стави клипове у точкове. Опрезан и мудар. Јашта. Само размишљам – каква је то “Србија 2017” кад њоме пилотирају онаква два неуротична, џангризава типа, ко им даде дозволу, кад не могу сложно да лете, како ли ће слетети, шта ли ће бити ако наиђе турбуленција? Опет зар у авиону нису увек пилот и копилот, односно зна се ко коси, а ко воду носи. Онда ме обрадова АВ да изнајмљивање старог авиона  кошта између 200 и 400 евра. Помислих наивно да бих могао да снимим тако нешто са бендом, сигурно имам негде затурено толико, али се сетих да треба ту још штошта па ме прође жеља.

Него, питам се, ако је сад у овој земљи заведен неки ред, владају право и закони, зашто, бре, кад кажу да је  један од председничких кандидата спреман да уради све “само да омогући својој лоповској дружини да поново отима, пљачка и богати се” не ухапсе одмах ту лопужу. Мислим, ако знаш да је неко крао и пљачкао, дај га иза решетака, или то не смеш да урадиш, или причаш неистине. А није лепо ни једно ни друго.

Одох сад да чекам нови спот са ваздухопловом. Можда сад прикажу атерирање. Јер што полети мора и да слети. Зар не?

Саша Трифуновић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )