У УТОРАК – Дан матерњег језика

У УТОРАК – Дан матерњег језика

Центар за културу “Вук Караџић”, обележиће следеће седмице 21. фебруар, Међународни дан матерњег језика и писма пригодним програмима у Тршићу и Лозници. Према речима директорице Снежане Нешковић Симић, у Музеју језика и писма програм ће извести ученици лозничке Гимназије “Вук Караџић”, односно Огранак Вукове задужбине, док ће у свечаној сали ове школе у вечерњм термину бити представљен зборник “Ми о Вуку”, чији уредник је Дајана Ђедовић, настао у периоду од 2010. до 2015. године током разговора наших стручњака о језику и књижевности, окупљених током Вукових сабора у Тршићу.

– Као и до сада, указаћемо на значај очувања матерњег језика и писма, а наши гимназијалци, уз помоћ професорице српског језика Невене Митровић, показаће на који начин брину и унапређују српски језик. Овај датум је добра прилика да представимо зборник који је заједно са Војиславом Карановићем уредила Дајана Ђедовић. Он обухвата стручне текстове, настале у протеклом периоду током скупова и округлих столова у Тршићу – најавила је директорица лозничког Центра за културу.

О овом збронику  пре пар дана Ђедовићева је говорила и за београдску “Политику”, где је објаснила да се он не бави само Вуком и језиком, већ културом и друштвом у целини.

– Нама који смо се сусретали у Тршићу чинило се важним да се успостави жив и динамичан разговор, то је нешто што је свакој култури неопходно. Он неће моћи да се развија без способности сталног самопропитивања. Сам зборник се бави Вуком и језиком, али се сви ми, посредно, бавимо целим нашим друштвом и културом – објаснила је Дајана Ђедовић за “Политику” и истакла да се кроз језик и његову употребу, па и злоупотребу, прелама и само друштво, виде се све његове промене, и позитивне и негативне.

С. П.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )