НА СВЕТОГ ТРИФУНА – Награђене најлепше песме о вину

НА СВЕТОГ ТРИФУНА – Награђене најлепше песме о вину

Клуб песника “Вуково перо” из Лознице приредио је у уторак песничко посело поводом Светог Трифуна, а најуспешнијим песницима, учесницима конкурса за најлепшу песму о вину додељене су награде. Манифестацију, приређену у клубу “Код Малише”, отворио је пригодном беседом песник и глумац Петар Петровић, а госте из Ђуприје, Великог Поповца (Петровац на Млави), Чачка, Београда, Сремске Митровице, Сечња (Зрењанин) и Бијељине поздравио је Љутомир Рундић, председник Клуба песника “Вуково перо”.

– Ово је први међународни “Трифундански конкурс” који смо организовали и презадовољни смо одзивом песника из целе Србије, али и аутора из БиХ и Црне Горе. Пристигли су радови од  87 стваралаца из региона, а посебно нас је обрадовало то што су многи песници дошли на уручење награда и да нас подрже у намери да промовишемо песничку реч. Поред мене, жири, који је одлучивао о наградама, чиниле су професорке српског језика и књижевности, такође и песникиње, Светлана Спајић и Јелена Станковић – казао је Рундић.

Овогодишње “Златно перо” добио је Борисав Благојевић из Ћуприје за песму “Моји виногради”, другопласирана је песма “Грожђедарје” Маја Даниловића из Београда, којем је додељена награда “Сребрно перо”, док је “Бело перо” припало трећепласираном Раду Обрадовићу из Петровца на Млави за песму “Светом Трифуну”. Поред три главне награде, похвале су добиле песме “Чокот” Ксеније Ћирић из Лознице, “Рез на лози” Борислава Гаврића из Бијељине и “Блажена моја у чаши вина”, чији је аутор Раде Обрадовић из Петровца на Млави.

Уз песме о вину, Свети Трифун, заштитник виноградара, калемара, винара и гостионичара, прослављен је казивањем и других стихова славодобитника, али и аутора из лозничког краја.

С. П.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )