ИНТЕРВЈУ – ДРАГАН ЂЕДОВИЂ, ДИРИГЕНТ ХОРА “СВЕТИ РОМАН” – Лозница је имала први црквени хор у епархији

ИНТЕРВЈУ – ДРАГАН ЂЕДОВИЂ, ДИРИГЕНТ ХОРА “СВЕТИ РОМАН” – Лозница је имала први црквени хор у епархији

crkveni hor sveti roman slatkopojac foto s.pajic

Црквени хор “Свети Роман Слаткопојац” из Лознице гостовао је прошле седмице у Сремској Митровици на позив тамошње црквене општине, а наступ је приређен у сусрет Савиндану у Цркви Свети Димитрије. О раду хора разговарали смо са диригентом Драганом Ђедовићем

Када је основан хор којим руководите?

– У годинама после Октобарске револуције у лозничком храму Покрова Пресвете Богородице служио је протојереј Димитрије Баранинов, велики љубитељ црквеног свечаног и лепог појања, а из  једног града на Волги, у Лозницу долази и Антонина Антонијевна, пијаниста и диригент. Њиховим великим трудом и љубављу, 1924. годинеоснован је први лознички хор. Певачи потичу из средњег грађанског сталежа – студенти, чиновници, лекари, трговци, занатлије. Под вештом и одлучном руком госпође Антонине, хор тада изводи и најсложеније композиције руских аутора Чеснокова, Рахмањинова, Архангелског, Бортњанског. Хор је певао све до краја Другог светског рата, када се Антонина Антонијевна пред бољшевицима склања у далеку Аргентину. Долазак комуниста на власт означава и крај рада црквеног хора при нашој цркви.

За хор се дуго није знало, када је обновљен?

– Рад хора обновљен је 1992. године, а ја сам преузео и улогу диригента. Од тада, кроз хор је прошло много певача, љубитеља духовног певања. Иначе, ово је најстарији хор у нашој епархији јер пре деведесетих година прошлог века ниједна црква није имала хор.

Међу првима сте запевали химну “Боже правде”?

– У биографији хора остаће записано и то да је први у нашој земљи на једној званичној манифестацији, у организацији тадашње државе Југославије, на Вуковом сабору 1993. године, отворио изложбу “Хиландарске графике” старом српском химном “Боже правде” уместо очекиване званичне химне “Хеј, Словени”. То је тада изазвало скривене симпатије присутних али и зебње надлежних. Један  детаљ из биографије овог хора даје посебну занимљивост – почетак рада овог хора обележава име његовог оснивача и диригента Антонине Антонијевне. Осамдесет година касније, у овом лозничком хору пева петнаестогодишња  Антонина Антонић, која је рођена истога дана када лознички храм слави Светог Романа Слаткопојца, заштитника и покровитеља овог хора. Тог дана је и храмовна слава.

Хор је имао низ значајних наступа. Где сте све певали?

– То су наступи широм Балкана. Свој град Лозницу хор је са поносом представио у Призрену, Врању, Софији, Рилском манастиру, Београду, Високим Дечанима, Грачаници, Пећкој патријаршији, а чланове хора примио је у Патријаршији  и патријарх Павле. Жељу појаца да буде патрон хора, прихватио је принц Томислав Карађорђевић. Наступе овог црквеног ансамбла снимале су многе радио и телевизијске станице а хор наступа на најзначанијим смотрама као и на најстаријој манифестацији у Срба, Вуковом сабору. Данас  хор броји  25 чланова, који чине достојног репрезента и културног амбасадора своје цркве и града Лознице.

Слободан Пајић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )