НА БОГОЈАВЉЕЊЕ У ЛОЗНИЦИ – Часни крст у рукама Ђорђа Ракића

НА БОГОЈАВЉЕЊЕ У ЛОЗНИЦИ – Часни крст у рукама Ђорђа Ракића

Djordje rakic osvojio casni krst

Лозничанин Ћорђе Ракић (20) први је у четвртак допливао до крста, али и  свих 15 осталих учесника показали су велику храброст запливавши у леденој Дрини. Трећу годину заредом пливање за часни крст организовала је лозничка црква и Пливачки клуб “Дрина” уз подршку више добротвора

Ђорђе Ракић (20) из Лознице први је у четвртак на Богојављење препливао стазу од 33 метра на Дрини, у близини граничног прелаза Трбушница и освојио часни крст. Он се трећи пут такмичио на овој манифестацији, а прошле године био је други.

– Обећао сам да ћу ове године освојити часни крст и то сам остварио. Ово је за мене било велико искушење и велика част. Момци и девојке који су учествовали, показали су праву храброст да на минус један степен уђу у воду која је нешто топлија 1.7 и ја им свима честитам – рекао је Ђорђе после изласка из хладне Дрине.

Од укупно 16 пливача, другопласирани у овом надметању, које је пратио велики број људи са обе обале Дрине, био је Милорад Обрадовић а трећи Младен Митровић, обојица из Лознице. Међу такмичарима биле су и Нада Николић (31) из Лознице и Јелена Самарџић (28) из Брањева у Републици Српској, које нису скривале задовољство што су стекле једно сасвим ново животно искуство.

– Први пут сам се опробала у овоме и осећај је за памћење. Хладно јесте, али све се може поднети. Ако све буде како треба, ето мене и следеће зиме на истом месту – казала је Нада, иначе, мајка три ћерке.

Трећу годину заредом пливање на Богојављење организовала је Црквена општина Лозница и Пливачки клуб “Дрина”, уз подршку ЕПС-а и ресторана “МН”. За све учеснике црква је обезбедила пригодне поклоне, књиге и бројанице, док су за прва три места награде златни, сребрни и бронзани крстић. Победнику је припао и велики крст изливен у бронзи, дар ливнице Владана Гачића.

– Нажалост, због лошег времена упола мање људи се пријавило за пливање у односу на прошлу годину, када је учествовало 35 пливача. Било је оних којима због здравственог стања није дозвољено да пливају, али се надамо да ће наредне године бити веће интересовање. Први пут су учествовале и две даме, које су заједно са мушкарцима показале изузетну одважност. За следећу годину покушаћемо да обезбедимо и већи наградни фонд, иако они који се такмиче не чине то због награде већ из личне потребе и задовољства – рекао је Теофило Севић, председник пливачког клуба и организатор манифестације.

С. Пајић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )