УМЕСТО НА ПРОСЛАВУ – Милион за ђаке, старе и болесне

УМЕСТО НА ПРОСЛАВУ – Милион за ђаке, старе и болесне

HUMANOST NA DELU

Град Лозница издвојио је из буџета милион динара за 20 ученика, осам болесних и 20 старијих суграђана којима је новчаном подршком честитао Правоиславну нову годину. На овај начин шаљемо им поруку да нису сами, казао је градоначелник Видоје Петровић

Уместо да новац из градске касе утроши на заједнички дочек Нове године или Српске нове године, локална самоуправа одлучила је да га да у хуманитарне сврхе. Тако је укупно милион динара  одлуком Градског већа додељено грађанима слабијег материјалног стања.

На дан дочека Православн нове године у Омладинском центру је организован пријем на коме је градоначелник Лознице Видоје Петровић уручио новчане честитке и пригодне поклоне ученицима из свих лозничких основних и средњих школа и најавио да ће град настојати да увек поступа хумано.

–  Одлучили смо да у сусрет Српској новој години обухватимо три групе наших суграђана којима ћемо дати конкретну подршку. Данас је новчану подршку од по десет хиљада динара  добило 20 ученика из свих основних и средњих школа. То су добри ђаци из породица које су слабијих материјалних могућности, а предложили су  их директори њихових школа. Наредних дана уручићемо по 50 хиљада динара за осморо наших суграђана који болују од тешких болести, а посетићемо такође и 20 старијих, углавном самих суграђана скромнијих материјалних могућности и подржати их са по 20 хиљада динара. Град је тај новац издвојио да им на леп и  хуман начин честитамо православну нову годину и да им пошаљемо јасну поруку да они нису сами. Сигуран сам да ово нису довољна средства да реше њихове проблеме, али ћемо настојати да увек овако реагујемо – казао је Петровић.

Према речима члана Градског већа  Драгића Младеновића, Лозница  води одговорну социјалну политику водећи рачуна о свим грађанима, а око десет одсто средства из буџета издваја се за ове намене.

– Сигурно бисмо били срећнији да смо могли да издвојимо више, а још срећнији да нам је материјална ситуација таква да има што мање потребе за пружање помоћи. Један од основних циљева Градског већа и градоначелника је да у наредном периоду учинимо више на побољшању положаја наших суграђана и на смањењу незапослености, односно повећању животног стандарда. Таквих најава у нашим плановима има и очекујемо  да ће ове године бити нових инвестиција које ће омогућити да то и остваримо – поручио је он.

Лозница ни ове године није организовала заједничке новогодишње прославе,  а није искључено да овај потез постане пракса и на почетку наредних година.

Прекјуче је Петровић са сарадницима посетио Новку Срефановић у Драгинцу и њену ћерку Мирјана која болује од целебралне парализе и уручио им 20 хиљада динара, док је у Лозничком Пољу обишао породицу Ђокић у којој деветогодишња Магадалена има исто обољење и добила је 50 хиљада динара. Њој је за лечење у Москви потребно 40 хиљада евра, а породица је сакупила око сто хиљада динара. Градско веће је до сада дало 30 хиљада динара, а градоначелник је позвао грађане који то могу  да подрже њено лечење.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )