СВЕЧАНОМ АКАДЕМИЈОМ У ВУКОВОМ ДОМУ КУЛТУРЕ – Обележен јубилеј лозничког рукомета

СВЕЧАНОМ АКАДЕМИЈОМ У ВУКОВОМ ДОМУ КУЛТУРЕ – Обележен јубилеј лозничког рукомета

RUKOMET

Шест деценија мушког, односно четири женског рукомета свечано су обележене прошле суботе у Лозници. Желимо да у блиској будућности  у нашим клубовима играју и такмиче се искључиво деца са нашег подручја, поручио је представник клубова Мирослав Петровић. Подршку лозничком рукомету обећао је помоћник градоначелника Дејан Сталовић, честитајући клубовима велики јубилеј 

Лознички мушки и женски рукометни клубови  обележили су 60 односно 40 година постојања свечаном академијом “Наших сто година рукомета”. У присуству некадашњих и садашњих играча, представника спортских савеза, организација, удружења и локалне самоуправе,  прошле суботе су у Вуковом дому културе евоциране успомене на почетке рукомета у Лозници,  а уједно је и истакнуто да овај спорт има светлу будућност.

Лозница не слави сто календарских година рукомета, али је то век рада, одрицања, вежбања, суза и проливеног зноја, утакмица, успона и падова, дружења и лепих пријатељстава, речено је на почетку свечаности када је приказан и филм о историјату мушког и женског рукомета у Лозници који је приредио спортски новинар Зоран Јанковић. Почетак организованог рукомета у Лозници везан је за долазак професора физичког васпитања Зденка Перића у лозничку имназију на чију иницијативу је формирана рукометна секција. Рукометаши су први наступ имали 28. септембра 1956.  у Зворнику када су под именом Пролетер играли са репрезентацијом тог града  и изгубили 14:12, а прву званичну утакмицу Лозница је одиграла у Купу маршала Тита 8. маја 1957. против Црвене звезде. Женски рукометни клуб формиран је 1976. и септембру те године одиграна је прва утамица у Костолцу где је ремизирано са Рударом 20:20. Према речима  Мирослава Петровића, представника клубова, рукомет је постојао захваљујући љубави према спорту, а ми смо ту да ту љубав одржимо и омогућимо да деца и убудуће могу да се баве рукометом.

– Све што умемо и можемо, учинићемо да омогућимо првенствено деци  да се баве рукометом, што дуже и успешније. Клубови се разумеју и идемо у истом правцу да у блиској будућности  у овим клубовима играју и такмиче се искључиво деца са нашег подручја. Надамо се да ће за три до четири године бити тако. Оно што је основно и што желе рукометни радници овог града јесте да деца имају своје такмичење и услове за бављење рукметом. Да то не буде условљено некаквим чланаринама које су у неким моментима, нажалост, неопходне, али циљ је да то искоренимо и омогућимо да се деца рукометом баве зато што то воле, а не зато што имају или немају новац за чланарину – казао је Петровић и захвалио се Граду Лозници за сву указану помоћ и разумевање за овај спорт, нагласивши да сваки спорт у граду има подршку локалне самоуправе.

У име градске власти јубилеј је клубовима честитао помоћник градоначелника, некадашњи рукометаш, Дејан Сталовић, који је подсетио да Лозница има више од 70 спортских колектива и организација и труди се да помогне свима да функционишу како су замислили.

– Рукомет заузма посебно место и оба клуба  припадају првој категорији спортских клубова. Ове године ће средства која смо издвојили и мушком и женском клубу бити још већа него у претходном периоду  што ће вам омогућити да лакше радите, али бити и обавеза да постижете још боље резултате. Представници оба клуба су са нама учествовали у изради Програма развоја спорта који нам је одобрен од ресорног министарства и урадили смо га пре других. У име руководства града захваљујем се и свим легендама лозничког рукомета који су учинили да увек када говоримо о том спорту то чинимо са поносом – рекао је он уз обећање да ће клубови имати и даље подршку, и наду да ће се прослављати пласмани  у виши ранг, а онда и изласци на међународну сцену.

Телеграм честитке упутили су председник Рукометног савеза Србије Божидар Ђурковић и генерални секретар Александар Петровић, док је Слободан Вишекруна, представник Рукометног савеза Војводине, рекао да рукометаши могу бити поносни јер 60 година не слави свако, и да га радује што се ради  са млађим категоријама јер “ко нема младост нема ни будућност”.

На свечаности је уручено12 плакета, од тога пет постхумно, и 31 захвалница онима који су допринели развоју рукометног спорта у Лозници, а у име награђених захвалили су се Вера Тадић и Владимир Ерић.

Пре академије истога дана је  у СЦ “Лагатор” одржан турнир у мини-рукомету за млађе селекције оба рукометна клуба, оних који су будућност лозничког рукомета.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )