ОПШТА БОЛНИЦАЛОЗНИЦА – Недостају специјалисти

ОПШТА БОЛНИЦАЛОЗНИЦА – Недостају специјалисти

dr zoran kovacevic foto s.pajic

У последњих пет година  лозничка Општа болница остала је без тринаест лекара из различитих разлога. У августу је на одређено време примљено њих десет од којих ће ових дана у стални радни однос бити примљено девет

Велики број пацијената, око 140 хиљада, који гравитирају према лозничкој Општој болници,  говоре о сложености њеног рада јер је у исто време неопходно обезбедити квалитетну здравствену заштиту и добре услове за рад запослених, савремену опрему, кадар и усавршавање запослених. Последњих година доста тога се урадило на обнављању опреме мада ње увек недостаје, па је садашњи в. д. ове установе др Зоран Ковачевић недавно за ЛН изјавио да се плаши „да ускоро могу доћи у  ситуацију да имају опрему, али неће имати људе који ће прегледе обављати.“

Стална бољка ове и сличних установа је мањак одређених специјалиста, али то је системски проблем који треба да се реши на државном нивоу. Један од апсурда је да лекар који  није у сталном радном односу не може да се упути на специјализацију.

Према последњем кадровском плану из 2014. године, у овој установи треба да буде запослено 137 лекара док је само три године раније било предвиђено 150. Тренутно болница функционише са 134 лекара,  а у последњих пет година остала је без тринаест лекара због одласка у пензију или преласка у приватну праксу, а било је и смртних случајева.

– Због повећаног обима посла у августу смо расписали конкурс за пријем у радни однос на одређено време у трајању од шест месеци осам доктора медицине са пуним радним временом. Тада је примљено десет лекара а сада имамо одобрење министарства  да девет лекара преведемо у стални радни однос, преговарамо и  да се кадровски план прошири са још пет лекара. У питању су лекари опште праксе, а требају и специјалисти, али њих нема. Оглас  је у току тако да ће њихов број ових дана бити попуњен. Тих десет лекара, сви су из Лознице, који су примљени на одређено време треба да иду на специјализацију, у питању су најбољи студенти, а неки су били и стипендисти града – каже Ковачевић.

Он истиче да се на конкурс који је расписан у новембру за пријем у радни однос на неодређено време два доктора специјалисте педијатрије за потребе Одсека неонатологије у Одељењу гинекологије и акушерства нико није јавио.

Како каже, да иако скоро на свим  Одељењима тренутно има мањак лекара, рад се одвија несметано. На Одељењу ортопедије само два лекара од укупно пет дежурају, иста ситуација је и на Одељењу за уво, грло и нос као и на Интерном одељењу. Остатак радног времена покривен је прековременим сатима и ангажовањем лекара са стране, највише из Ваљева и Београда.

В. Мићић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )