МАЈСТОРИЈА УЧЕНИКА “ЦВИЈИЋЕВЕ” – Путовање са проналазачима

МАЈСТОРИЈА УЧЕНИКА “ЦВИЈИЋЕВЕ” – Путовање са проналазачима

ODUSSEVILI PUBLIKU

На оригиналан начин ученици “Цвијићеве” школе показали су занимљивости из живота неколико наших и светски познатих научника. Бурни аплаузи задовољне публике најлепша су награда за учеснике програма, више од тридесет ученика од петог до осмог разреда

Како се може много тога научити на креативан и интересантан начин показали су ученици и наставници ОШ “Јован Цвијић”. Они су прошлог четвртка на сцени Вуковог дома културе извели представу “Путовање кроз време са највећим проналазачима и иноваторима” где су својим вршњацима, родитељима и осталима представили неке од најзначајнијих светских умова чија дела су значајно променила ток људске историје.

Бројни аплаузи задовољне публике најлепша су награда за више од тридесет ученика од петог до осмог разреда, учесника програма, а задовољна је била и њихова наставница техничко-информатичког образовања Данијела Вилчек.

– Ово је занимљива представа у којој учествују ученици наше школе. Тема је путовање кроз векове са проналазачима које глуме наши ученици. Њихова казивања  прате визуелни ефекти, музика, видео-презентација, а они су дуго радили и потрудили се да то све изгледа што боље. Показали смо  занимљивости из живота наших и светских научника, поред осталих ту су Никола Тесла, Михаило Пупин, Ајнштајн, Џемс Ват, Томас Едисон, браћа Рајт и други. Ово је приказ како ученици на занимљив, другачији начин могу да стичу знања. Иначе, ако буде позива, радо ћемо ово извести и на другим местима – рекла је она.

Ученик седмог разреда Михајло Пупин, односно Владица Поповић који га глуми каже да су се припремали два месеца са наставницом Данијелом и да је било веома интересантно, а његова вршњакиња Оливера Недић да је то део градива који их је заинтересовао.

– Наставница је предложила да направимо мању представу, али је то прерасло у озбиљан пројекат. Истраживали смо и сакупљали информације о нашим и светским научницима не само из школских уџбеника него и интернета, енциклопедија и са других страна. Ту је и музика, видео-презентација и било нам је занимљиво да то све припремимо – објашњава она.

Публика је знала шта су открили Тесла, Едисон, Вајт или Ајнштајн, али су ретки били упознати  са податком да је једна од најлепших жена света, америчка глумица Хедер Ламар, била и проналазач. Она је била пионир бежичних комуникација и нагли развој дигиталних комуникација не би  био могућ без њених патената.  Заједно са Џорџом Антејлом, регистровала је патент технологије проширеног спектра, који је после десет година почела да користи америчка морнарица да би се убрзо проширио на читаву војску. Њен патент се успешно примењује код мобилних телефона, факс-апарата и свих бежичних уређаја.

Ученици и њихови наставници показали су да школа може бити место креативног учења, а можда пример “Цвијићеве’” подстакне и друге да учине нешто слично и неко друго градиво покажу на необичан и лако прихватљив начин.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )