ЗА СЕОСКЕ КУЋЕ – Стигле четири пријаве

ЗА СЕОСКЕ КУЋЕ – Стигле четири пријаве

 

vratiti-mlade-na-seloПошто је рок за пријављивање био кратак, од 13. до 21. децембра, у Комисији су врло задовољни интересовањем. У локалном буџету је ове године за ову намену одвојено пет милиона динара, а у наредној  је предвиђен милион више

Четири брачна пара предала су документацију за доделу бесповратног новца за куповину сеоских кућа са окућницом до 50 ари, на  јавном позиву Града Лознице завршеном прошле седмице. У градској управи кажу да се за сеоске куће  интересовало више од 50 брачних парова, а звали су из  разних крајева Србије.

Према речима Слађане Бодироге, председнице Комисије и координатора пројекта, прошлог петка су отворене пристигле пријаве, а једна је стигла ван Лознице.

– Јавила су се четири брачна пара, један из Прокупља који има факултетску диплому,  и три из Лознице који нису високообразовани. Очекује се да уз све предвиђене процедуре, допуне и жалбе, одлука о томе ко је испунио услов да од градске управе добије новац за куповину куће на селу буде позната у наредних месец дана. Пошто је био кратак рок, од 13. до 21. децембра, за пријављивање, у Комисији смо врло задовољни интересовањем. У локалном буџету је ове године за ту намену одвојено пет милиона динара, а у наредној  је предвиђен милион више. Очекујемо да на наредном позиву буде још више заинтересованих као и већи број пријава јер сада брачни парови знају шта је потребно прикупити од документације и могу спремно чекати следећу прилику – каже она.

Неки од услова јавног позива за кућу на сеоском подручју  били  су да бар један супружник најмање три године има непрекидно пријављено пребивалиште на територији Лознице,  да супружници нису старији од 40 година, а истакнуто је и да предност имају просветни и здравствени радници, пољопривредни инжењери и техничари као и ветеринари који би се у селима где дођу бавили својим струкама. Кућу купљену уз помоћ града парови морају користити најмање 20 година од закључења уговора и не могу је отуђити у том периоду.

Идеја да се младима помогне како би се скућили у руралном подручју наишла је на добар медијски одјек у Србији и привукла је пажњу. Да ли је за изостанак високообразованих парова на првом позиву “крив” кратак рок или они ипак више воле светла града од “шљивика и ливада”, показаће се наредном приликом када им град понуди другу шансу да се скуће у неком од лозничких села.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )