НАШИ СМО – Буђење

НАШИ СМО – Буђење

SassaНа исту ствар може се гледати из два угла, позитивног и негативног, тако да је само питање какву сте позицију заузели. Поготово је тако у земљи Србији где се и сваки закон и пропис тумаче онако како коме у том моменту одговара, па како не би и све друго. Све може и овако и онако, округло па на ћоше.

Тако, ако верујете свему што видите на телевизији, посебно ономе што говоре наши политичари на власти, нама иде тако добро да је то невероватно.  Инвеститори се отимају који ће пре да отвори неку фабрику, гради се на све стране, путеви пуштају у саобраћај, само пршти. Како и не би када је ово била година у којој је требало да нам буде боље. А тек ова што долази за осам дана, па очекује се да ће раст српске привреде бити око 3,5 одсто, најављују многе промене, набоље свакако, и све то на чврстом европском путу где нам, додуше, неки упорно подмећу клипове, али нема шансе да скренемо. Јок. Били смо баш добри па ће нам Деда Мраз донети све што пожелимо,  осим уколико се другачије не одлучи. Очекујем ових дана најаве о бољим временима, уз сасвим извесне тешкоће, али ће тиме успех бити слађи, као и најаве метеоролога како нас очекује најхладнија зима у последњих 500 година, а мора бити и “таласа” поскупљења, који вреба из заседе сад када се декинтирамо од слава и новогодишњих и божићних празника.

Оно што је другачије него претходних година у ово доба јесте талас петиција по Србији да се паре предвиђене за новогодишња славља и концерте по трговима дају у хуманитарне сврхе. Зашто би општине и градови давали вртоглаве хонораре естрадним “звездама” за једну ноћ певања када се могу усмерити у много корисније ствари за све грађане? Уместо неколико хиљада евра да заврши  у џепу неке певачице или певача, која су ионако пуни као брод,  паметније је новац дати за лечење неког детета или набавку медицинског апарата који ће трајати годинама и помоћи многима. Може неко рећи и какав је то дочек без славља, ватромета, концерта, заједничког скакања и певања, све под паролом “једном се живи”. Опет, времена су таква да је одавно неко требало тога да се сети да у земљи где је и даље вест да је приватник купио болници компјутер има пречих ствари од новогодишњих прослава. Човек ради месец дана за 20-30 хиљада динара, а неко за ноћ узме микрофон и у џеп стрпа 30, 40 или 50 хиљада евра за који сат певања или свирања. Нема логике, ни везе са нашим стандардом. Коме је до дочека и весеља ионако ће пре отићи у неки ресторан или слично место него да на хладноћи поцупкује целу ноћ, сачека ватромет и пољуби се са гомилом познатих и непознатих ликова и још заради неки вирус.

Радује ме овај новогодишњи налет хуманости обичног света. Да ли је то свест или савест  прорадила, да ли је то знак да овој раји више није могуће продати излизану фору “хлеба и игара”, да ли у земљи где деца пале бескућнике ипак није све отишло у Хондурас? Значи ли то само трен освешћења или је то први знак буђења, свести да нисмо важни једино ми и они око нас, да није ипак надвладало правило “у се, на се и пода се” већ бринемо и за друге, оне који немају, болесне, којима треба и новац за лечење или школовање, али најпре сазнање да нису сами. Да ли је ово знак да се и народ нешто пита и да, кад хоће, може да промени одлуку власти, да спречи бацање пара у земљи у којој пара одавно нема довољно? Надам се да јесте. Да ће тај талас захватити све и да ће милиони динара отићи за куповину медицинских апарата, неопходне лекове и терапије.

А најлуђа ноћ? Па могле би те “звезде” које годинама харају по земљи и дијаспори, које толико воле своје “фанове”, које се сликају и снимају крај лудо скупих кућа, кола и осталих стварчица да буду и хумане то вече. Нека се понуде да запевају за те “фанове” и одрекну се хонорара у хумане сврхе. Пропасти за једну ноћ сигурно неће, а добиће много у очима оних који воле њихове песме. Где има воље, има и начина, па ето прилике да се истакну.

Нова ће доћи, певали не певали, сачекали је у скупом оделу или тренерци, у стану, кафани, на улици. Само би ова могла да буде одмах на почетку боља, тачније хуманија. Можда је то први знак буђења, знак да за нас као народ још има наде.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )