СКУПШТИНА ГРАДА УСВОЈИЛА БУЏЕТ ЗА 2017. ГОДИНУ – За капитална улагања 400 милиона

СКУПШТИНА ГРАДА УСВОЈИЛА БУЏЕТ ЗА 2017. ГОДИНУ – За капитална улагања 400 милиона

skupstina

Одлуком Скупштине града планирани приходи у градском буџету за наредну  годину износе нешто више од 1,9 милијарди а расходи такође нешто мало више од две  милијарде динара. Разлика ће бити  покривена из очекиваних прихода и пренетим средствима из ове године

Реалан, остварив и у доброј мери развојни буџет – тако је у среду првог дана заседања Скупштине града Лознице планирани буџет за 2017. годину окарактерисао Зоран Томић, начелник Одељења за финансије и локалну пореску администрацију. Очигледно да је тако мислила и већина одборника јер су буџет, без много дискусије, и усвојили. Према Томићевим речима, буџет је планиран и заснован на реалним параметрима и на томе како се остваривао у девет месеци ове  и последња три месеца прошле године.

– Планирани приходи износе 1,913  милијарде а расходи 2,082 милијарде а разлика између прихода и расхода биће покривена из очекиваних прихода и пренетим средствима из ове године која су планирана у износу од 172 милиона динара. Нема планираног кредитног задужења што значи да ћемо се финансирати из реалних извора – рекао је Томић.

Планирани порез на доходак износи 728 милиона, порез на имовину  285 милиона, комунална такса за регистрацију возила и такса за заштиту животне средине 75 милиона, за истицање фирми 29 милиона, за паркирање и допринос за градско грађевинско земљиште 88 милиона, приходи од продаје добара  140 милиона, новчане казне 29 милиона динара, док су ненаменски трансфери од виших нивоа власти на истом нивоу и износе 516 милиона днара.

– Што се расхода тиче, овај буџет се мало разликује од досадашњих пошто немамо више дирекције као индиректног корисника буџета и остали расходи подељени су по новој методологији. До сада смо имали 15 посебних програма који се финансирају из буџета  а следеће године биће их седамнаест. У буџету су обезбеђене паре за функционисање локалне самоуправе, у нешто већем износу него ове године обезбеђена су средства за предшколско, основно и средње образовање и за исплату зарада у целом јавном сектору према препоруци надлежних министарстава са повећањем од пет одсто за образовање и шест одсто за културу. Сва остала давања су на  нивоу овогодишњих а нека су и и виша – истакао је Томић.

За социјалну заштиту планирано је 185,6 милиона динара, образовање 331,6 милиона, културу 70,8 милиона. Издвојена су додатна средства за информисање која сада износе 24,4 милиона динара, за спортске клубове 76,7 милиона и месне заједнице 36 милиона динара. Смањене су текуће субвенције јавним предузећима за 29 милиона динара, и то: КЈП „Наш дом“ за девет  милиона,  „Топлани“  и „Водоводу“ за по десет милиона. Та средства се налазе на позицији вишенаменски развојни пројекти и намењени су за побољшање привредног и инвестиционог окружења.

В. Мићић

Цео текст можете прочитати у штампаном издању или на www.novinarnica.net

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )