ЈАВНИ ПОЗИВ БРАЧНИМ ПАРОВИМА – Са факултетом пре до сеоске куће

ЈАВНИ ПОЗИВ БРАЧНИМ ПАРОВИМА – Са факултетом пре до сеоске куће

uz-pomoc-grada-do-kuce-na-selu

До 21. децембра отворен је јавни позив за доделу бесповратних средстава за куповину кућа са окућницом на селу. Град је за ову годину у локалном буџету предвидео пет милиона динара, а добијени износ не може бити већи од милион динара

Заинтересовани брачни парови за доделу бесповратних средстава за куповину кућа са окућницом на селу од уторка 13. децембра подносе пријаве на јавни позив Града Лознице. Рок за подношење пријаве са потребним доказима је  21. децембар, саопштено је из градске управе. Градско веће је претходно усвојило Правилник о условима за доделу којим су прецизирани критеријуми које ће морати да испуне парови који желе да се скуће ван града.

Према речима помоћника градоначелника Љубинка Ђокића, у Србији се све више становништва са сеоског подручја исељава у градове као што и из мањих места одлазе у већа, тако да имамо скоро полупразна села и пренасељене велике градове. Лозница је желела то да промени и мотивише младе људе да живе на селу, или да му се врате они који су га напустили.

– Градоначелникова идеја преточена је у скупштинску одлуку да се младим брачним паровима омогући куповина сеоских кућа са окућницом до 50 ари. Према усвојеном правилнику, на јавни позив могу се јавити брачни парови који, поред других услова,  имају на законит начин склопљен брак,  да бар један супружник најмање три године непрекидно има пријављено пребивалиште на територији Лознице, они који нису старији од 40 година и да се на њима или њиховој деци не воде никакве некретнине. Утврђен је и начин бодовања, а предност имају брачни парови чије је занимање из области медицине, пољопривреде, ветеринарства и просвете, а што је виша стручна спрема, добија се више бодова. Они би се на селу где ће живети и бавили својом струком, а ово је једна од мера која ће, надамо се, на дуже стазе мало променити демографску слику села у позитивним правцу – каже Ђокић подсећајући да Лозница годинама предузима разне подстицајне мере за подстицај рађања.

Предност ће приликом избора имати парови са више малолетне деце, већим бројем чланова домаћинства и они који за куповину предложе непокретност са већом окућницом. Правилник наводи и да брачни пар мора да користи кућу са окућницом, купљеном одобреним новцем града Лознице, најмање 20 година од закључења уговора као да  је у том периоду не може отуђити. Одлуку о избору корисника донеће посебна комисија коју формира Градско веће и биће објављена на огласној табли градске управе и на сајту града Лознице. Град је ове године за ту намену у локалном буџету предвидео пет милиона динара, у наредној години сума треба да буде већа, а добијени износ не може бити већи од милион динара. Иначе, у циљу поправљања демографске структуре становништва у оптицају су куће са окућницом у 37 лозничких села.

Ђокић каже да је жеља локалне самоуправе да до краја године обрадује бар један брачни пар  који ће  на сеоском подручју добити кров над главом.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )