У ГИМНАЗИЈИ ПРИКАЗАН ФИЛМ О ПРОТИ ЈОВАНУ – Лозничани заједнички сачували историју

У ГИМНАЗИЈИ ПРИКАЗАН ФИЛМ О ПРОТИ ЈОВАНУ – Лозничани заједнички сачували историју

film-crtice

Документарно-играни филм “Ратне цртице”, већ две године има успешан “живот” и до сада је приказан у више градова. У знак захвалности свима који су допринели снимању овог документа, насталом на основу дневника лозничког проте Јована, аутори и реализатори филма уприличили су свечану пројекцију у Гимназији “Вук Караџић”

Друштво за неговање традиција ослободилачких ратова Србије до 1918. године, огранак из Лознице, организовало је у уторак у Гимназији “Вук Караџић” свечану пројекцију играно-документарног филма “Ратне цртице – Бог јуначку душу да им прости”, снимљеног поводом обележавања сто година од Првог светског рата. После премијере у Вуковом дому културе, пре две године, филм је приказан у десетак градова Србије и Црне Горе, где је наилазио на одличан пријем публике, а редитељ Зоран Грујић, дугогодишњи члан КУД “Караџић”, заједно са актерима и реализаторима филма пожелео је да се захвали свим појединцима и колективима који су помогли да се сачува прича о јунаштву Лозничана.

– Ову пројекцију смо организовали управо за људе који су допринели да урадимо оно што смо замислили још пре више година. Обновили смо сећање на српске борце из Лознице уочи велике битке на Церу 1914. године и свештеника Јована М. Бошковића, који је у свом ратном дневнику “Ратне цртице од 1912-1918. године” записао детаље на основу којих је филм и урађен. Прота Јован је заједно са војском Србије прешао Албанију и Солунски фронт па смо желели да овим филмом исправимо неправду и из заборава вратимо причу о страдању лозничких јунака пред битку на Церу – рекао је Зоран Грујић захваливши се групи певача која је учествовала у музичком делу програма, као и свим члановима друштва који су учествовали у снимању филма.

Око пројекта је окупљена велика екипа глумаца, а улога проте Јована припала је Лозничанину, познатом младом глумцу Марку Јањићу, који је присуствовао пројекцији у гимназији. Поред њега, у филму учествују и Александар Глигорић, Жељко Максимовић, Милан Антонић, Бранко Перишић, Мирослав Савић, Ђорђе Марковић, професионални глумци са завршеним академијама, који су потекли из лозничког аматерског позориште, а свој допринос дали су још и компонозитор Светислав Божић, продуцент Марија Грујић, мајстор за маску и власуљарске радове Мира Негић и монтажерка звука Владислава Спасић, сви пореклом из Вуковог завичаја. У име подружнице, посетиоце је поздравио председник Драгутин Ђукановић, а о значају овог филмског документа говорили су помоћник градоначелника Љубинко Ђокић и Радован Симић, аутор текста на основу којег је филмска прича урађена.

– Филм говори о лозничком одреду који је био први на линији одбране приликом упада аустроугарских трупа у Србију 1914. године преко Дрине на Ади Курјачици. Лозничани су их задржали како би српска војска на челу са војводама Степом, Мишићем и Путником дошла на Текериш где је остварена прва победа савезничке војске. Голготу је преживео један неугледан књижурак, проширеног повеза од тридесетак страница. Запао ми је за око пре неколико година, учинило ми се да је занимљива животна прича о човеку који је био и свештеник и ратник. Од првобитног текста, припремљеног за монодраму, настала је прича прилагођена овом филму – каже Симић.

С. Пајић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )