БУРНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ГРАДА – Има посла и за Тужилаштво

БУРНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ГРАДА – Има посла и за Тужилаштво

k-n-skupstina-naslovna

После више стручних надзора, из Министарства здравља није стигла ниједна негативна оцена о раду лозничког Дома здравља „Др Миленко Марин“, речено је у уторак на седници Скупштине града на којој се расправљало о стању у овој установи после недавног трагичног догађаја. Усвојен је и “технички ребаланс буџета”, а у поподневном делу седнице, бурну скупштинску расправу, прекидану честим репликама, неумесним добацивањем и одузимањем речи напустили су одборници опозиције

Три сата и дванаест минута, како рече заменик председника Скупштине Лознице Драган Вучетић, трајала је расправа о Информацији коју је Дом здравља „Др Миленко Марин“ доставио  Скупштини на захтев председнице Скупштине града Милене Манојловић Кнежевић упућен на прошлом заседању. У њему је затражено да се наведе шта се све предузело и да ли су испоштоване  мере и рокови које је надлежно министарство одредило да се спроведу у вези са трагичном смрти дечака Раденка Никодиновића. То се односи на унапређење сарадње са Општом болницом, о кадровској, техничкој и финансијској спремности и организованости за обављање делатности због које је установа основана.

Чиста савест

Др Бранка Красавац, в. д. директора Дома здравља “Др Миленко Марин“, најпре је истакла да дубоко саосећа са трагедијом која је задесила породицу Никодиновић, да верује да ће надлежни органи пронаћи кривца и да се овако нешто никада више неће десити не само у Лозници, већ ни у једном граду.

– У нашој установи квалитет стручности запослених спроводи Министарство здравља и сви запослени имају лиценце. После више стручних надзора из министарства, до сада није стигла ниједна негативна оцена нашег рада. Сви смо се заложили да покажемо спремност и умеће да будемо што ефикаснији и савеснији у пружању здравствене заштите. Има и оних који су све време покушавали да сметају пласирањем лажи, оспоравањем и увредама. Мени је сасвест чиста и свакоме могу да погледам у очи. За мене неће бити пропаст света када не будем на челу ове установе нити сам од оних који су умислили да је свет почео од њих и да са њима све завршава – рекла је она додајући да су у овој установи успели да остваре неупоредиво бољу сарадњу са министарством и локалном самоуправом.

Др Немања Јосић, помоћник директора, истакао је да су сви запослени отворени према грађанима и захвалио се локалној самоуправи на подршци коју пружа развоју здравства у Лозници.

– Својевремено када смо од локалне самоуправе добили савремени ултразвучни апарат 4Д уговором о пословно-техничкој сарадњи одређено је да га користе и лекари Опште болнице. Тада се спекулисало да овим апаратом нико не зна да рукује што није тачно јер ја поседујем потребну лиценцу од 2011. године – рекао је Јосић.

У информацији која је дата на увид одборницима, између осталог се наводи да је поводом смрти дечака 12. октобра одржан састанак Стручног савета на којем су  били и лекари који су учествовали у његовом лечењу и збрињавању, др Маријана Станимировић, др Предраг Васиљевић, др Милена Филиповић, др Светлана Обадовић Поповић и др Снежана Шошкић Матић. Сутрадан је одржана и седница УО на којем је закључено да се предузму мере у циљу подизања нивоа професионалности и одговорности здравствених радника чиме би се избегли ризици и омогућила безбедност корисника и запослених, да се у интересу пацијената успостави боља комуникација са новим руководством Опште болнице која се огледа у сарадњи доктора медицине приликом примене дијагностичких процедура и лечења пацијената. У том смислу предузете су додатне мере као што су заједнички стручни састанци, уступање на коришћење санитета и могућност преласка доктора из Дома здравља у Општу болницу. Да би се остварили још бољи резултати, закључено је да је потребно примити недостајуће лекаре, медицинске сестре, лабораторијске техничаре и информатичаре због увођења интегрисаног здравственог информационог система, као и већи број хигијеничара.

Највећи дуг у износу од 31 милион динара, Дом здравља имао је на крају 2014. године а сада је сма-њен на 16 милиона динара.

В. Мићић

Цео текст можете прочитати у штампаном издању или на www.novinarnica.net

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )