СПОРТОМ ДО ЗДРАВЉА – ШКОЛСКИ СПОРТ (12) – Спорт као темељ здравог развоја

projekat-skolski-sport

Пројекат “Спортом до здравља – школски спорт” показао је колики значај спорт има у правилном развоју деце и какву улогу у омогућавању младима да се спортом баве има целокупно друштво

Лозничке новости спровеле су протеклих месеци пројекат “Спортом до здравља – школски спорт” са намером да укажу на значај спорта у правилном развоју деце и младих и у превенцији многих обољења и незаразних болести. Школски спорт прва је карика у ланцу здравог живота и зато нам је намера била да допринесемо подизању свести о томе како код деце, тако и код њихових родитеља, али и других који имају важну улогу у стварању спортских навика. Разговарали смо са представницима локалне самоуправе о њеној улози у обезбеђењу услова за масовно бављење спортом, са наставницима физичког васпитања који су директно укључени у развој спортске свести код ученика, али и са успешним спортистима који су прве спортске кораке начинили управо на школским теренима.

Скупштина града Лознице усвојила је крајем прошле године Програм развоја спорта који посебну пажњу посвећује школском спорту и одређује циљеве које би требало достићи до 2018. У Лозници ради једна предшколска установа, 14 основних школа са 29 издвојених одељења и четири средње школе које похађа око 11 хиљада ученика. У тренутку израде Програма, у школама је радило 38 спортских секција, а похађало их је 15 и по одсто ђака, млађих основаца тек 5,5 одсто.

Много је уложено у инфраструктуру

Дејан Сталовић, помоћник градоначелника и председник Комисије за спорт, рекао је за наше новине да се локална самоуправа труди да услови у којима се изводи настава физичког васпитања буду на задовољавајућем нивоу. Учињено је много на обнови и изградњи спортске инфраструктуре и у те намене град је уложио значајна средства.

– Улагање у спортску инфраструктуру у школама предуслов је за веће учешће деце у активном бављењу спортом. Много тога је урађено претходних неколико година. Довршене су спортске хале у Бањи Ковиљачи и Лешници у сарадњи са Министарством просвете. Град је за халу у Ковиљачи из буџета издвојио око 30 милиона и она је значајна не само за ђаке, већ и за развој спорта у том месту, а за ону у Лешници 22,5 милиона динара и у њој су активиране  бројне спортске секције. Из буџета је издвојен новац и за изградњу и уређење терена  у многим школама у граду и на сеоском подручју. У договору са директорима школа, локална самоуправа помаже и у набавци спортских реквизита, опреме, справа, свега онога што је неопходно да би се настава физичког могла нормално изводити. У те сврхе последњих година уложено је око 1,2 милиона динара – истакао је Сталовић.

Град, дакле, помаже развој и ствара услове за масовније бављење школским спортом, али он не може да мотивише децу да са вољом похађају часове физичког васпитања и укључе се у спортске активности. То је тачка на којој терет пада на плећа наставника физичког васпитања, али и родитеља који треба да охрабре децу. Један од оних који су нам изнели своја искуства је и Раденко Томић, професор физичког васпитања у лозничкој ОШ “Вук Караџић” и ОШ “Александар Први Карађорђевић” у Јадранској Лешници који каже да се деца која нису активна и не проналазе се у спорту, повлаче и избегавају физичко васпитање. Он је указао на то да се све чешће на почетку петог разреда основне школе уочава гојазност код деце, а следе је деформитети кичменог стуба и стопала, што утиче на њихову физичку активост. Деца која активно тренирају, без обзира на то који је спорт у питању, одмах се истичу и потпуно доминирају.

– Ту наставници долазе до изражаја. Ми морамо пронаћи начин да их мотивишемо и подстакнемо да буду физички активна. Нико од њих не тражи да се равноправно носе са спортистима, већ да се укључе у рад и покажу своје могућности, а свако може да пронађе свој простор и да одређени допринос. Не морају, на пример, истрчати 30 метара за три секунде, битно је само да истрче. Не мора скок-шут бити савршен, битно је да га ураде – каже Томић.

Учинили смо и корак даље током рада на пројекту па смо упоредили и искуства ван граница наше земље, разговарали смо са Лозничанином Петром Алексићем, професором физичког васпитања Хепске слободне школе у Чешкој. Као професор и тренер млађих категорија свакодневно се сусреће са много малишана од којих сваки гаји своју посебност и свестан је и важности правилног приступа деци да би им спорт постао битан део живота.

– Узмимо десет људи и сваки ће бити другачији. Свако од њих има другачији карактер, памет, знање… Ако учитељ, или тренер, није у стању то да увиди, није ни способан да их води, а он је тај који треба да их усклади и од њих створи целину, било да се ради о тиму или о разреду. Не може се радити шаблонски нити гледати колико то новца доноси јер није то најважније. Услов за успех је да се сваком појединцу пронађе место, нисмо сви исти и не можемо сви исто да учинимо, али свако од нас може понешто. Педагог мора пронаћи начин да свако дете заради добру оцену. Зашто силити некога да уради колут напред, или игра добро кошарку, ако то не може? Постоји нешто друго што може, а ако дете није рођено за спорт, оно може одговарати теорију и заслужити оцену, што је важно јер мора да осети да му није поклоњена – каже Алексић.

Прави приступ да деца заволе спорт

Према његовом мишљењу, од тих метода се одступило, са децом се не ради на прави начин и то ствара проблеме друштву. Избегавање наставе физичког васпитања може се превазићи правим приступом, нагласио је Алексић. Децу је неопходно уводити у спорт још од предшколских дана и првих разреда школе тако да га на време заволе јер бављење спортом има посебан значај у животу, нарочито у очувању физичког и менталног здравља. Повољан утицај спорта на срце и крвне судове постиже се прилагођеним, дозираним оптерећењем деце тако да срчани мишић временом повећава снагу и толеранцију на физички напор, што је значајна особина коју спортисти стичу. Примаријус др Зоран Грујић, специјалиста физијатрије и реуматологије, лекар спортске медицине из Специјалне болнице за рехабилитацију “Бања Ковиљача”, каже да је важан и утицај спорта на правилан раст и развој коштанозглобног и мишићног система.

– Посебно је важно истаћи програм вежбања у основној школи јер су вежбе опште кондиционираности, истезања и обликовања врло битне и имају значај на формирање конституционалне целине. Истовремено, то је и превенција остеопорозе јер деца и млади сталним физичким напором убрзано стичу коштану чврстину, постижу висок ниво до 30. године тако да касније, у старости, могу и да изгубе значајан проценат минерално-коштаног састава, али ће кости и даље остати чврсте и имати повећану толеранцију на повреде и преломе. Значајан је и утицај спорта на јачање имунитета па нека деца превазиђу нпр. опструктивни бронхитис, бронхијалну астму… јер физичка активност доприноси већини органских система да превладају кризне периоде. Спорт је и врста позитивног стреса јер се деца прилагођавају разним ситуацијама и њихов организам их потом превазилази лакше – казао је примаријус Грујић додајући да спорт пропагира здрав и уредан живот кроз који се стичу позитивне навике.

Живимо у доба када деца и млади све мање времена проводе у физичким активностима, а све више уз рачунаре и мобилне телефоне несвесни да је покрет један од најзначајнијих чинилаца у превенцији и лечењу разних обољења и нездравих стања попут хроничних незаразних болести и гојазности. Зато је од кључне важности да се деца од најранијег доба баве спортом, а у раном узрасту то је и трчкарање за лоптом по трави, пењање по справама у парковима и разне друге игрице прилагођене годинама детета. Полазак у школу омогућава организованије и правилније бављење спортом и стицање потребног знања о томе. Кроз низ од 12 текстова допринели смо схватању важности укључења деце и младих у спортске активности, разјаснили улогу наставника, локалне самоуправе, али и целокупног друштва и пружили снажну подршку развоју школског спорта јер без чврстог темеља нема ни чврсте грађевине, а управо спорт основа је правилног и здравог развоја.

Н. Т.

Завршетак пројекта

loznica-grb

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )