ГОДИНУ ДАНА ЕТНО-ГРУПЕ “ЛОЗИЦЕ” – Концерт уз помоћ пријатеља

ГОДИНУ ДАНА ЕТНО-ГРУПЕ “ЛОЗИЦЕ” – Концерт уз помоћ пријатеља

lozice

Певачка етно-група “Лозице” приредила је прошле седмице први целовечерњи концерт у Вуковом дому културе, којим је обележена годишњица рада ове, најмлађе секције КУД “Караџић”. Пре годину дана Дуња Блажић, уметнички руководилац групе, окупила је девојке које воле хорско певање, традиционалну музику и после неколико месеци први пут су изашле пред публику изазвавши пажњу специфичним начином интерпретације мелодија, без инструменталне музичке пратње. Поред Блажићеве, у групи су још Јелена Јевтић, Снежана Петрановић, Мирјана Ђукић и Јелена Секулић, а име групи одабрале су по виновој лози и називу града из којег потичу. На концерту су извеле четири блока песама, а програм су употпунили глумци Бранислава Илић и Петар Петровић, фрулаш Паша Мејић, а премијерно је наступила и дечја црквена група “Ђурђевак”, која однедавно делује при лозничкој цркви.

– Ми смо групу оформиле 11. новембра прошле године, спојила нас је жеља и афинитети да кроз песму чувамо традицију и наш фолклор. Користимо своје гласове и певање из грла, са отвореним и наглашеним вокалима, што је прилично захтевна техника, коју смо вежбале неколико месеци – каже Дуња Блажић.

Она подсећа да су лед пробиле у марту ове године наступом у Специјалној болници за рехабилитацију “Бања Ковиљача”, а онда су учестали позиви за гостовања на различитим манифестацијама у Лозници, околним местима, али и Лазаревцу и Аранђеловцу.

– Имале смо више од двадесет наступа, што нас је изненадило али и обрадовало јер људи воле да чују наше певање. Од 17 песама са вечерашњег репертоара две су оригиналне изворне песме, док смо остале, уз помоћ старих нотних записа, прилагодиле свом стилу. Наше чланице су различитих годишта и образовних профила, од студената, преко библиотекара, до наставника музике а свака има искуство из неког другог хора и завршену музичку школу. Певамо двогласно и све оно што смо некада изводиле као чланице хорова или солисткиње, нема никакве везе са садашњим стилом који негујемо и усавршавамо. За годину дана кроз групу је прошло 13 девојака, остало нас је пет и то је формација која задовољава наше потребе – објашњава Блажићева и додаје да после овог концерта група иде на краћи одмор како би девојке обновиле енергију за нова гостовања и концерте.

С. Пајић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )