“ВОДОВОД” НУДИ  ЛЕГАЛИЗАЦИЈУ ПРИКЉУЧАКА – Ко воду троши, мора да је плати

“ВОДОВОД” НУДИ  ЛЕГАЛИЗАЦИЈУ ПРИКЉУЧАКА – Ко воду троши, мора да је плати

potrosseno-da-se-plati

Уколико се у року од седам дана по добијању упозорења пред искључење корисници не јаве предузећу, биће искључени из система градског водовода и канализације, упозоравају из “Водовода”. Предузеће је кренуло и у решавање проблема “покојника који троше воду” јер има 48 милиона динара потраживања по основу тих нерешених имовинско-правних односа

Лозничко ЈП “Водовод и канализација” предузима интензивне мере на проналажењу нелегалних прикључака и одлучно је да стане на пут онима који троше, а не плаћају воду. Према речима директора предузећа Драгослава Добрића, онима који су самовољно прикључени на водоводну или канализациону мрежу даје се прилика за легализацију прикључка или им следи привремени прекид испоруке и одвођења воде.

– У првом таласу откривено је 147 нелегалних прикључака у приградским насељима и селима.  Таквима су најпре послата упозорења пред искључење и дата им је прилика да се јаве у наше предузеће како бисмо нашли решење да њихов прикључак буде легализован. Уколико седам дана по добијању упозорења тако не поступе, биће искључени из система градског водовода и канализације. Код оних који нам се јаве често је проблем око легализовања, односно да ли имају дозволу за свој објекат. Апелујемо на оне који желе да легализују прикључак да, уколико су у поступку озакоњења, покажу нашим радницима такав документ да их не искључујемо са мреже. Такви добијају привремени прикључак који важи док не озаконе објекат или не добију решење о рушењу – каже Добрић истичући како се испоставило да је гро нелегалних прикључака на подручју самог града.

“Водовод” је у први мах послао нешто више од 40 упозорења пред искључење и добар део потрошача се сам јавио. Они који то нису учинили добили су решење за искључење и на њихове адресе иду екипе да то спроведу у дело.

– До сада је било 15 таквих случајева, а успели смо само три да искључимо зато што људи то избегавају. Тврде да су покренули поступак о озакоњењу, али немају чиме то да докажу, а за сада смо имали два случаја где нису дозволили нашим радницима улазак у двориште. За такве је покренут прекршајни поступак. Код до сада откривених нелегалних корисника потрошња неплаћене воде је од 150 до чак осам хиљада кубика, тако да неки воду нелегално троше годинама. Проблем су и стамбене зграде где људи неће да отворе врата нашим читачима водомера. За сада смо у Болничкој улици пронашли 32 нелегална прикључка и послата су упозорења пред искључење. Имамо и дограђене спратове на зградама  у којима су скоро сви нелегално прикључени на градски водовод – објашњава директор.

Предузеће је кренуло и у решавање проблема “покојника који троше воду”. Доста је корисника који су умрли, али на тој адреси и даље има потрошње воде и то је толико озбиљно да је, каже Добрић, 48 милиона динара потраживања по основу тих нерешених имовинско-правних односа. Сада се креће у искључење таквих па ће се када остану без воде, станари са тих адреса сами појавити у “Водоводу”. Проблем је и више од 15 хиљада небаждарених водомера старијих од пет година. “Водовод”, према Добрићевим речима,   потражује укупно 444 милиона динара. Дуг физичких лица  до једне године је 63,8 милиона, а дуже од једне године 262,4 милиона динара. Привреда има дуг од 9,2 милиона до једне године, а 68,7 преко једне године, јавни сектор 1,5 милион до 12 месеци, а 675.000 динара преко године. Остали имају дуг 85.000 до једне године и 5,5 милиона динара дуже од тог периода.

Добрић каже да велика већина потрошача хоће да плати воду и да ће ово предузеће наставити да открива оне који су самовољно прикључени на градски водовод.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )