145. ГОДИНА ГИМНАЗИЈЕ “ВУК КАРАЏИЋ” – Расадник будућих великих имена

145. ГОДИНА ГИМНАЗИЈЕ “ВУК КАРАЏИЋ” – Расадник будућих великих имена

gimazija

На Митровдан, 8. новембра, лозничка Гимназија “Вук Караџић” прославила је 145 година постојања и рада, а тим поводом у свечаној сали приређен је и пригодан вечерњи програм ђака и професора школе

Мешовити хор, којим руководи професор Дарко Несторовић, отворио је свечаност “Химном Вуку” и и композицијом “Азбука”, док је госте, родитеље, бивше ученике и раднике, колеге из других школа и установа, поздравио директор Милутин Тошић.

– Тог 2. августа 1870. године група виђенијих грађана, трговаца и занатлија, укупно њих 17, поднело је молбу министру просвете и црквених послова да се у Лозници оснује једна виша школа од основне, а већ 13. октобра молба је уважена. Одобрено је да следеће школске године 1.  септембра буде отворена наша гимназија. Данас, као и свих протеклих година, овим школским ходницима крећу се будући научници, инжењери, судије, лекари, информатичари, професори универзитета. Гимназијски професор не постаје се завршетком студија и доласком у гимназију, већ кроз рад са ученицима, кроз њихове жеље, марљивост, креативност и непресушну енергију. Свако од њих остави свој печат и учини да будемо бољи професори – поручио је директор Тошић, најавивши и свој одлазак у пензију почетком наредне године.

Дан школе у име градске управе запосленима и ученицима честитао је Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника, истичући да је гимназија расадник будућих великих имена.

– Мало је гимназија у Србији које обележавају скоро век и по образовања и васпитања својих ученика, а у овој школи своја знања стицали су многи наши познати људи, попут Јована Цвијића, који су и Лозницу и Србију представили далеко од родног краја. На почетку рада школа је имала само 27 ученика. У дугогодишњем раду било је и прекида, што због административних забрана, што због Првог и Другог светског рата, али све је то прошло и школа је на стогодишњицу постојања 1971. године одликована Орденом заслуга за народ. За успешан рад  ученика и наставника, гимназија је добила Вукову награду, као и Повељу Лознице. Гимназија је велика школа и град се њоме поноси, али се према њој односи врло одговорно када је реч о улагању у материјалну основу. Уложили смо значајна средства у реконструкцију школске зграде, али и у опремање школе наставним средствима. Новац улажемо и у стручно усавршавање запослених, у такмичење ученика и награђивање најбољих ђака и студената – рекао је Ђокић.

Као гост свечаног скупа, у име бивших ученика јубилеј је честитала Татјана Раднић Живановић, доктор медицинских наука, а поводом прославе представљен је и најновији број ученичког листа “Вуково звоно”. Чланови мешовитог хора, рецитаторске секције и драмског студија извели су музичко-сценски колаж под називом “Жал за младост”, доневши дух мерака, јужњачке боемштине и љубавних јада.

С. Пајић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )