ОВЕ СЕДМИЦЕ У ОМЛАДИНСКОМ ЦЕНТРУ ФИЛМОВИ СА ФЕСТИВАЛА БЕЛДОКС – Шта ако је Чернобиљ био злочин?

ОВЕ СЕДМИЦЕ У ОМЛАДИНСКОМ ЦЕНТРУ ФИЛМОВИ СА ФЕСТИВАЛА БЕЛДОКС – Шта ако је Чернобиљ био злочин?

beldoks-u-omladinskom-centru

У лозничком Омладинском центру ове седмице први пут су приказани филмови са београдског Међународног фестивала докуменатарног филма Белдокс. Љубитељи документараца били су у прилици да погледају три изврсна и на бројним фестивалима награђивана филма

Међународни фестивал документарног филма Белдокс одржан је у мају ове године у Београду девети пут, а ове јесени Лозница се по први пут нашла у такозваном Белдокс еху, односно списку градова у којима се приказују фестивалска остварења. Према речима Бојана Лучића, стручног сарадника Канцеларије за младе, за почетак сарадње Белдокс је пет филмова уступио бесплатно за приказивање, а већ од следеће године у годишњем буџету КЗМ биће предвиђен новац за откуп права на приказивање документарних остварења са овог фестивала.

Лозничани су ове седмице могли видети три филма и то оне за које су млади и средње школе показали највеће интересовање. У понедељак је приказана на међународним фестивалима вишеструко награђивана иранско-немачко-швајцарска копродукција “Сонита” у режији Рохсареса Гаема Магамија која говори о осамнаестогодишњој илегалној имигранткињи из Авганистана у Техерану. Живахна девојка жели да постане уметница, певачица, музичарка, али земља у којој живи пуна је препрека, а конзервативна породица не олакшава јој живот. Њихов план, пре свега Сонитине мајке, јесте да је као невесту продају новој породици за девет хиљада долара.

Пољско-немачки филм “Зуд” редитељке Марте Миноровиц испунио је платно у Омладинском центру у уторак, а публика је могла погледати како се једанаестогодишњи Сукбат нашао на мукама када је зима у монголској степи побила стада стоке његових родитеља и натерала га да напусти школу и издржава породицу. На његова плећа пада одговорност да укроти дивљег коња и победи у трци, а то носи и суочавање са животом у којем владају природа и традиција и са степом која никога не оставља неповређеног.

Вечерас у шест у Омладинском центру биће приказан “Руски детлић”, америчко-украјинска копродукција режисера Чада Грасије, документарни трилер завере – прича Федора Александровича који је као четворогодишњак био изложен радијацији током чернобиљске катастрофе и присиљен да напусти свој дом. Сада је уметник који у костима носи радиоактивни стронцијум, а у крви опсесију несрећом која је променила свет. Зашто се десила, питање је које га мучи, да ли је совјетска влада нешто сакрила, да ли то није била несрећа, већ злочин и каква је улога у томе мистериозне челичне конструкције, зване “Руски детлић”, која се налази недалеко од некадашње нуклеарне електране и непрестано емитује радио-сигнал?

И овај филм носи награде са бројних фестивала.

Уколико интересовање буде велико, могуће је да ће пројекције бити репризиране већ следеће недеље.

Н. Т.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )