СПОРТОМ ДО ЗДРАВЉА – ШКОЛСКИ СПОРТ (10) – Лопта здравље чува – компјутер га квари

СПОРТОМ ДО ЗДРАВЉА – ШКОЛСКИ СПОРТ (10) – Лопта здравље чува – компјутер га квари

slika-gradsko-takmicenje-2

Активно бављење спортом има велики значај за здравље деце. Школски спорт је једна од најважнијих карика у том ланцу. Деца треба да имају једнаке шансе без обзира на физичке предиспозиције и треба им омогућити да се укључе у спортске активности у својим школама

Да би наша деца била здрава, неопходно је да се баве спортом и треба тежити ка томе да се у спортске активности укључи што више младих, а може се почети већ од предшколских дана. Садашње генерације највише времена проводе седећи, било у школи, било код куће, најчешће за компјутером и то доводи до здравствених проблема који се могу избећи. Наравно, савремени живот се без компјутера не може замислити, он је неопходан и то је реалност, али се време проведено уз њега мора ограничити – каже Звездан Тадић, професор разредне наставе У ОШ “Петар Тасић” из Лешнице, издвојено одељење у Чокешини.

Тадић истиче да школски спорт има изузетан значај за развој деце и да треба радити на томе да се повећа број ученика који се баве спортом, али и да се ученицима понуди већи број спортова  како би свако од њих могао да се бави спортом који одговара његовим физичким предиспозицијама.

– Неопходно је у спортске секције укључивати децу са слабијим физичким предиспозицијама, децу са инвалидитетом, као и децу која похађају школу у оквиру инклузивног образовања. Сви морају имати једнаке шансе. Ако не могу да се такмиче,  могу се у спортке активности укључити као судије, техничко особље, записничари или као подршка својим школским друговима. Могу да навијају за своје екипе и да на тај начин осете да су део тима. Најлакше је деци приближити спорт кроз игру. Она са осмехом треба да долазе на тренинге, али и да са осмехом одлазе са тренинга спортских секција. Не сме да постоји императив победе, већ само императив масовности – истиче он.

Градска комисија за израду стратегије развоја спорта, чији је Тадић био члан, утврдила је да је од 6.214 ученика у 14 основних и четири средње школе у спортске секције активно укључено 963 ђака или 15,5 одсто. У основним школама формирано је 38 спортских секција. Највише је рукометних 11, фудбалских 8, одбојкашких 7, кошаркашких 5, стонотениских 3, шаховских 2 и по једна атлетска и стрељачка секција. Учешће ученика од првог до четвртог разреда је минимално. Само њих 53 су чланови неке секције.

– То је поражавајуће. Често смо склони томе да деци у том узрасту понеки час физичког васпитања заменимо неким другим предметом, а то је посебно изражено у школама које немају одговарајуће услове за извођење наставе физичког. То није добро и то је велики проблем. Ако желимо да наша деца буду здрава, онда им већ од првог разреда морамо омогућити да се баве спортом. Тамо где нема услова када је лепо време свака ливада може бити спортски терен. Када је време лоше или зими, мора се искористити учионица на најбољи начин. Треба избегавати вежбе јачег интензитета, а час се може започети најобичнијим ходањем. Довољно је имати струњачу, две и сасвим лако многе вежбе се могу одрадити – посебно корективе. Не треба чекати пети разред да би се деца активније бавила спортом – истиче Тадић.

ОШ “Петр Тасић” једна је од три основне школе у којој ђаци имају прилику да тренирају стони тенис као изабрани предмет. Иако услови нису баш најбољи, резултати које постижу су одлични.

– Деца су веома заинтерсована за овај спорт који код њих развија фину моторику. Велики је број деце која, условно речено, нису способна за рукомет, кошарку, одбојку, а желе да се баве спортом и стони тенис је за њих добра прилика. Уз правилан рад и велики ентузијазам и код таквих ученика могу да се постигну добри резултати. Чланови наше секције редовно освајају прва места на школским такмичењима. Тренутно их је активно тридесетак, а верујем да ће тај број ускоро бити још већи. Школски спорт је битан за здравље деце и њиме морају бити обухваћени сви ученици – поручује Тадић.

В. Ст.

loznica-grb

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )