ЛЕГАЛИЗАЦИЈА У ЛОЗНИЦИ – Озакоњење и за помоћне објекте

ЛЕГАЛИЗАЦИЈА У ЛОЗНИЦИ – Озакоњење и за помоћне објекте

legalizovati-sve-sagradjeno

До ове седмице донето је 367 решења по Закону о озакоњењу, а пет пописних комисија Града Лознице налази се на терену. Сада се пописују и они објекти које раније грађани нису пријављивали. Објектима изграђеним после ступања новог закона уколико су  без грађевинске дозволе следи рушење

Закон о озакоњењу на снази је од 27. новембра прошле године, и њиме је прописано легализовање нелегално изграђених објеката. Његова “мета” су сви до тада изграђени објекти који нису озакоњени, док је прописано да ће објекти без грађевинске дозволе који буду изграђени после ступња овог закона бити рушени. Градско веће је формирало пет комисија, три за градско подручје и по једну за Бању Ковиљачу и Лешницу које стање на терену упоређују са сателитски снимком који је објавило ресорно министарство, односно да ли је објекат изграђен пре или после доношења закона.

Објекти овог озакоњења нису стамбени саграђени у граду до 1948. године, односно на селу до 1961,  као и помоћни објекти подигнути до 1973. нити они који су у поступку легализације.  До сада је Србија имала неколико покушаја легализације и укупан број започетих предмета по ранијим законима је у Лозници 6.869, у периоду од 2003. до 2009. је 5.956, а од 2013. до 2014. још 913, док је по ранијим законима окончано 3.575 захтева за легализацију. Према подацима Одељења за планирање и изградњу до 24. октобра у Лозници је по Закону о озакоњењу донето 367 решења, од чега су 334 предмета започета по ранијим законима.

–  Од почетка септембра када је сателитски о снимак објављен комисије су кренуле у попис. Сада то већ иде убрзаније јер је постало рутина на терену, а мислимо да ће у наредном периоду ићи и много брже. Има много предмета у редовном поступку који нису завршени, а људи су пријавили објекте у поступку легализације тако да ти предмети неће бити предмети озакоњења по овом попису. Власници тих објеката биће само у обавези да пописној комисији покажу када су ушли у поступак легализације, а да предмет није завршен. Надамо се да ће овај посао бити завршен у року, до 27. новембра, мада се због кашњења сателитског снимка очекује његово продужење. Има назнака да ће надлежно Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре ових дана доставити упуство које ће максимално убрзати целу процедуру пописа незаконито изграђених објеката. Иначе, грађани који имају незаконито изграђене објекте могу сами да дођу у градску праву у Услужни центар шалтер, број 7, пријаве свој нелегално изграђен објекат и самим тим уђу у процедуру озакоњења како не би чекали да дођу на ред пописа. Њима ће тиме бити убрзан поступак озакоњења, а и нама ће помоћи. Ових дана  доста објеката је и пријављено на тај начин – каже начелница градске управе Милојка Смиљанић.

Т.М.С

Цео текст можете прочитати у штампаном издању или на www.novinarnica.net

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )