ПОСЛЕ СМРТИ РАДЕНКА НИКОДИНОВИЋА (8) – Још се чека налаз обдукције

ПОСЛЕ СМРТИ РАДЕНКА НИКОДИНОВИЋА (8) – Још се чека налаз обдукције

roditelji-preminulog-decaka

Поводом трагичног случаја и смрти осмогодишњег дечака, у тужилаштво су пристигли први извештаји из полиције, али се још чека и обдукциони налаз из Београда. Прошлог петка у полицисјкој станици у Лозници исказ су дали родитељи Раденка Никодиновића, а разговори су обављени и са медицинским радницима из лозничке болнице

Родитељи дечака Раденка Никодиновића из Козјака, који је преминуо 8. октобра у Београду од сепсе, прошлог петка дали су у полицији изјаву која ће бити део обимне документације на основу које ће тужилаштво предузимати нове кораке у случају који је шокирао целу Србију. Како је нашем листу рекао Зоран Несторовић, вршилац функције јавног тужиоца, полицији је упућен нови захтев за прикупљање додатних информација, као и захтев да се обави разговор са родитељима преминулог дечака.

– У овом случају било је неопходно допунити документацију и обавити одређене разговоре. Очекујем да до краја седмице стигне све што је тражено, а то подразумева и извештај о спољној контроли комисије коју је формирало ресорно министарство, као и записник обдукције. Тај обдукциони извештај је најзначајнији, али он може да се чека и две недеље. Међутим, пошто је реч о овако деликатном случају то ће бити урађено брже али сви подаци морају бити изузетно прецизни и валидни за доношење даљих одлука. То подразумева комплексну анализу – објаснио је Несторовић.

Раденков отац Милан је потврдио да су у полицијској станици у Лозници исказ давали дуже од три сата, да су поново испричали све шта се дешавало од 2. до 8. октобра, у данима агоније коју су преживљавали после повреде сина.

– Нашег Раденка више нема и за то је неко одговоран. Исцрпело нас је саслушање јер смо поново све преживљавали. Обдукциони налаз би требало да пружи детаљне одговоре на многа питања која нас све муче после Раденковог прелома руке, пружања помоћи у лозничкој болници и трагичног исхода у београдском Институту за мајку и дете због настанка сепсе – каже Милан.

Мада је више пута поновио да су лекари у тој установи даноноћно покушавали да спасу дечака, он признаје да и даље размишља о томе да ли би све било другачије да је дечаку повређена рука одмах и ампутирана. Како објашњава, када је дете стигло у Београд он и супруга ни једног тренутка нису били свесни да је Раденку живот угрожен. Знали су да је дошло до компликације али да се не може спречити трагедија нису могли ни да помисле.

– О томе нисам ја одлучивао али знам само да бих сигурно потписао да детету одсеку руку ако би му то сачувало живот. Можда би у том случају имао веће шансе. Обдукциони налаз ће показати тачну дозу лекова које је дете тамо примало, као и све друго. Да је у Лозници све било како треба, мог сина не би ни возили у Београд – казао је отац покојног дечака.

До завршетка овог броја резултати обдукције још нису стигли у Лозницу, али, како нам је у среду поподне потврдио Зоран Несторовић, извештај са саслушања из лозничке полиције је стигао. Још се очекује и извештај о саслушању и провери обављених радњи на Институту за мајку и дете у Београду. Несторовић није искључио могућност да неко у међувремену поднесе пријаву против одређених особа, али је објаснио да тужилаштво свакако планира и стручно вештачење неке еминентне установе у вези поступања лекара.

С. П.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )