ОКТОБАРСКИ ДАНИ У ЈАДРУ – Награђени млади писци

ОКТОБАРСКИ ДАНИ У ЈАДРУ – Награђени млади писци

draginac-pesnici

Манифестацијом „Дани дечје поезије и прозе” у Драгинцу је у суботу почео вишедневни програм “Октобарски дани у Јадру”. Обележавање 75 година од стрељања недужних цивила данас испред споменика драгиначким жртвама

Марко Јовановић, ученик седмог разреда ОШ “Старина Новак” у Београду, добитник је прве награде за најлепшу песму (“Ипак”) на литерарном конкурсу “Дани дечје поезије и прозе”, који више од три деценије расписује ОШ “14. октобар” из Драгинца у оквиру манифестације “Октобарски дани у Јадру”. Друга награда за поезију додељена је Лаву Лукићу, ученику седмог разреда ОШ “Никола Тесла” у Београду”, а трећа Катарини Јовановић из Доње Шаторње, ученици четвртог разреда ОШ “Живко Томић”. У категорији прозе прва награда додељена је Милици Ђурковић, ученици седмог разреда ОШ “Миодраг Чајетинац Чајка” из Трстеника, за причу “Девојка са плавим очима”. Другонаграђени је Иван Богдановић из Бајине Баште, ђак ОШ “Свети Сава”, а трећа награда припала је равноправно Дуњи Вићентијевић, ученици завршног разреда ОШ “Васа Чарапић” из Белог Потока, и Нађи Срећковић, ученици трећег разреда ОШ “Анта Богићевић” из Лознице.       Манифестација “Дани дечје поезије и прозе” спада у ред најзначајнијих у области дечјег стваралаштва основаца, а одвија се у оквиру програма посвећеног страдању житеља Драгинца и околних села у Другом светском рату.

– Ови наши крајеви су кроз историју имали сурова догађања, из времена Турака два велика боја, у Првом светском рату од три велике битке две су вођене овде, а у другом су Немци овде направили стратишта у октобру 1941. године. Све што је порушено то је и саграђено, али људске животе није могао нико да врати и зато се кроз ову манифестацију сећамо невиних жртава, одајемо им пошту и надамо се да никада више наши крајеви неће бити на мети убица. Овде су деца која су награђена али сви који су учествовали на конкурсу на неки начин су освојили прву награду јер су учествовали – казао је Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника.

Директор школе Велизар Кондић подсетио је да ове године манифестација улази у четврту деценију и да њоме школа домаћин чува традицију сећања на  жртве и велику трагедију од пре 75 година.

– Уједно промовишемо крај и школу, а октобарске дане осликавамо низом програма, од понедељка до петка, када ћемо под покровитељством Владе Србије одржати комеморативни скуп на спомен-обележју у Драгинцу. Уједно обележавамо 177 година школе и 63 године имена “14. октобар” – подсетио је Кондић додајући да је на литерарном конкурсу учествовало 50 школа, са више од 900 радова.

Књижевник Љубомир Ћорилић, један од оснивача манифестације, истакао је да се њоме афирмише стваралаштво младих песника и прозаиста.

– Неки од њих су постали или ће тек постати познати књижевници. Допринели смо да деца науче како се пише песма и прича, а на данашњем округлом столу причаали смо о књижевности за децу, о књижевним полетарцима, како је расла манифестација и ствараоци. Ови полетарци ће наследити нас старије и многи који су некада награђивани у Драгинцу данас се баве писањем и лингвистиком – рекао је Ћорилић.

У ЧАСТ ЖРТАВА ГОРЊЕГ ЈАДРА

У уторак је у Драгинцу одржан час историје под називом “Дворска и политичка улога жена владара Србије од 12. до 20. века”. Предавање је одржао историчар и књижевник Дејан Николић. Удружење “Меморијал Драгинац” синоћ је организовало пројекцију документарног филма “Од слободе до стратишта” из продукције ТВ “Лотел”, а данас ће крај споменика у Драгинцу у 10 бити одржан помен жртвама из Другог светског рата уз пригодан програм и обраћање званичника владе Србије и града Лознице, док ће у пола један драгиначка школа обележити свој дан.

С. Пајић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )