У МУЗЕЈУ ЈАДРА – Изложба слика Борка Мочевића

У МУЗЕЈУ ЈАДРА – Изложба слика Борка Мочевића

izlozba-borko-u-muzeju

Циклус слика “Није пут куд не идеш“ Борка Мочевића, део је уметничког перформанса, а пре Лознице, видела га је и публика у Суботици и Новом Саду. У Музеју Јадра слике су изложене од пре седам дана и публика их може видети до понедељка

Лозничани од прошлог четвртка у Музеју Јадра могу  да виде изложбу слика “Није пут куд не идеш“ Борка Мочевића, сликара из Источног Сарајева. На отварању поставке, о стваралаштву аутора говорио је академски сликар Драго Симић, организатор ликовних програма у Центру за културу “Вук Караџић”, стиховима је вече улепшао песник Љутомир Рундић, док је поставку отворила Марина Цветановић, историчар уметности. Према речима Мочевића, изложених двадесетак слика део су циклуса који је рађен као део истоименог перформанса “Није пут куд не идеш“.

– Тај перформанс сам припремао заједно са сарајевском рок групом “Атентат”, која је урадила музику и истоимену песму, а Жељко Пржуљ причу. Овај део циклуса је излаган и за Дане Републике Српске у Суботици и Новом Саду, а сада је овде у Лозници. Слике су настале у последњих годину и по дана – каже Борко чију изложбу публика може да погледа до 10. октобра.

Мочевић је рођен 1976. године и као велики млади таленат у петнаестој години је постао члан удружења ликовних уметника “ФИСА”. Био је учесник низа ликовних колонија, а имао је и неколико самосталних изложби. Међутим, због почетка рата у БиХ, Боркови планови су пропали. После рата одлази у Београд, где наставља школовање и остаје све до бомбардовања 1999. године, када се поново враћа у родно Сарајево, у којем остварује запажену каријеру.

С. П.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )