НЕУСПЕЛЕ ПРИВАТИЗАЦИЈЕ ПО ГЛАВИ РАДНИКА – Живот на ивици стрпљења

НЕУСПЕЛЕ ПРИВАТИЗАЦИЈЕ ПО ГЛАВИ РАДНИКА – Живот на ивици стрпљења

k-resenje-copy

Драгослав Глишић( 63) је само један од двадесетак бивших радника приватизованог лозничког предузећа ФАК који после 36 година радног стажа живи од пензије у износу од шест хиљада динара. Његов колега Радосав Николић (62) са 40 година радног стажа прима пензију од 14 хиљада динара

– Нико не мисли о нама, нити нас пита како живимо. Не знам докле ће овако народ да трпи, тешко је. Часно и поштено смо радили, од наших зарада се одвајало за развој предузећа да би нови власник све распродао, а нас инвалиде преварио и послао на биро рада – овако почињу причу Драгослав Глишић и Радосав Николић, бивши радници некада успешног лозничког предузећа ФАК које је пре приватизације 2004. године једно време имало и 780 запослених, да би после нагло почело да пропада. Сада је Акционарско друштво чија је целокупна имовина пописана у извршном поступку.

Глишић, по струци бравар био је 36 година запослен у ФАК-у, а после повреде на раду постао инвалид треће категорије, па је радио као референт, курир и „све што је требало да се ради за предузеће које је једино у свету производило разне врсте кочница“. Међутим, када је дошао нови власник Александар Симовић из Београда све се променило.

– Од нас инвалида, тражио је да идемо на биро рада, али смо пре тога морали да потпишемо уговор да смо примили отпремнину у износу од 40 хиљада динара иако нисмо, али нам је дато обећање да ће нам она бити исплаћена  као и заостале зараде и све што нам је припадало. Од свега тога нисам добио ништа па сам морао да тужим фирму. Добио сам све спорове и дужан је био да ми све исплати, али ни до данашњег дана то није учинио. Касније смо сазнали да су отпремнине требале да буду 120 хиљада – каже он.

Пензију од 6. 304, 11 динара је „дочекао“ 2008. године. Незадовољан износом Служби ПИО подносио је жалбе да му се повећа пензија, сва документа која су му тражили је поднео, али одговора није било. На крају је тужио ПИО у марту прошле године, али до данас није добио никакву повратну информацију.

В. Мићић

Цео текст можете прочитати у штампаном издању или на www.novinarnica.net

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )